Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se v EU bude dít na podzim

Co nás čeká v Unii po prázdninách? Junckerovo poselství o stavu Unie, další řečnění o principu subsidiarity, snahy o využití pasarel, pletení biče na členské státy pod zástěrkou ochrany právního státu a leccos dalšího.

Brzy skončí prázdniny a i unijní orgány se znovu probudí k životu. (Tedy, ne že by úplně spaly. Zrovna včera Komise posunula do dalšího kola svou nehoráznou šikanu Polska, prováděnou pod zástěrkou ochrany „právního státu“.) Znovu se tak rozproudí i probíhající diskuse o budoucnosti EU, zvaná též „cesta do Sibiu“ nebo proces reflexe, které jsem se na tomto blogu obecně věnoval např. zde nebo zde.

Udělejme si už dnes – během příjemné okurkové sezóny – stručný přehled nejdůležitějších událostí, které můžeme v posledních čtyřech měsících tohoto roku očekávat.

Poznamenejte si tedy do kalendářů:

12. září – Junckerovo poselství o stavu Unie

12. září předseda Komise Jean-Claude Juncker přednese své výroční poselství o stavu Unie. Minulý proslov s podtitulem „Chytit vítr do plachet“ stál opravdu za to (obšírně jsem o něm psal zde). Letos se můžeme těšit mimo jiné na to, jaké závěry Juncker vyvodil z nedávné zprávy Timmermansovy pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu.

20. září – neformální summit v Salcburku

20. září se v Salcburku bude konat neformální zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů je na programu: vnitřní bezpečnost: kontroly na vnějších hranicích, výměna informací, operativní spolupráce, bezpečnost a trestní spravedlnost v kyberprostoru, předcházení radikalizaci (určení směru budoucí práce). Důležitým tématem, na kterém záleží rakouskému předsednictví, by měl být boj proti nezákonné imigraci.

Říjen (přesné datum neurčeno) – sprška špatných nápadů Komise

Někdy v průběhu října hodlá Komise předložit

  • „iniciativu k posílení vymáhání právního státu v EU“ a
  • sdělení o používání kvalifikované většiny v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky a vnitřního trhu a o možném rozšíření pravomocí Úřadu Evropského veřejného žalobce na boj proti terorismu.

To jsou počiny, které avizoval Juncker již v loňském poselství, respektive v přiloženém Plánu na vybudování jednotnější, silnější a demokratičtější Unie.

Od iniciativy týkající se ochrany právního státu můžeme čekat snahy o další posílení biče, který Komise plete na členské státy za účelem vměšování se do jejich vnitřních věcí. Počátkům těchto snah jsem se věnoval v článku „Rule of law“, nebo „rule of Brussels“? (2014), publikovaném ještě ve staré dobré Revue Politika. O tom, jak Komise začala tímto způsobem šikanovat Polsko, jsem psal zde na blogu.

Pokud jde o snahy o využití pasarel za účelem rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou v různých oblastech, kde se zatím uplatňuje jednomyslnost, těm jsem věnoval jeden díl série o špatných nápadech v diskusi o budoucnosti EU.

Úvahy o rozšíření pravomocí čerstvě ustavené europrokuratury potvrzují moje někdejší obavy, že tento orgán se zdánlivě omezenou působností bude mít velký potenciál k budoucímu růstu a mohl by posloužit jako trojský kůň pro prosazení expanze unijních justičních struktur a harmonizace trestního práva.

18.–19. října – zasedání Evropské rady

V Bruselu proběhne pravidelné zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů má být na programu vnitřní bezpečnost: činnost navazující na neformální zasedání; migrace; obchod: budoucí obchodní politika, úloha EU v mnohostranném obchodním systému.

15.–16. listopadu – konference o principu subsidiarity v Bregenzu

Rakousko jako předsedající země pořádá v Bregenzu konferenci o principu subsidiarity. Ta naváže na činnost pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu a zřejmě zde bude projednávána mimo jiné závěrečná zpráva této skupiny. Žádné zázraky od této akce nečekejme. O subsidiaritě se bude jako obvykle planě teoretizovat. Na tom, že tento koncept je naprosto prázdný a při praktickém fungování rozhodovacích mechanismů má nulovou roli, se však sotva co změní.   

13.–14. prosince – zasedání Evropské rady

V Bruselu proběhne pravidelné zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů má být na programu víceletý finanční rámec (zpráva o pokroku)jednotný trh (určení směru do budoucnosti pro období po roce 2018).

Komise avizovala, že na tomto summitu předloží o průběžnou zprávu o procesu zahájeném Bílou knihou o budoucnosti Evropy z 1. března 2017. Patrně tedy uvede určité první závěry ohledně variant dalšího vývoje EU předestřených v uvedeném dokumentu.

Je toho poměrně dost. Podzim v Unii bude jak vidno pestrý. K řadě těchto očekávaných událostí se na tomto blogu vrátím - v první řadě k Junckerovu poselství.

 

Autor: Tomáš Břicháček | středa 15.8.2018 14:00 | karma článku: 25,02 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 0 | Přečteno: 24x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,71 | Přečteno: 256x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,34
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/