Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (72)

Prezident Pavel je pro omezení jednomyslného hlasování v Radě. Uhlíkové clo vstoupilo do první fáze. Komise začala prošetřovat nízké ceny čínských elektromobilů. V Granadě začala diskuse o příští strategické agendě.

Minulou neděli (1. 10.) se začala uplatňovat nedávno přijatá úprava unijního uhlíkového cla neboli mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích (CBAM).Clo se bude týkat dovozu výrobků v odvětvích s vysokými emisemi skleníkových plynů ze zemí, které uplatňují méně ambiciózní klimatickou politiku než EU. Zatím jde o přípravnou fázi, která se soustředí na sběr údajů, a která bude pro podnikatele znamenat v zásadě pouze podávání zpráv. Dovozci budou muset vykazovat, kolik zboží ze zahrnutých kategorií dovezli a kolik v něm bylo obsaženo přímých i nepřímých emisí skleníkových plynů, a případně i kolik již v zemi výroby za tyto emise bylo zaplaceno. Výběr cla začne až od roku 2026.

Pondělí 2. října 2023

Komise začala přijímat přihlášky do dalšího ročníku cen Nového evropského Bauhausu. Připomeňme, že Nový evropský Bauhaus má zapojit architekty, designery i umělce do služeb Zeleného údělu a má vnést do klimatické politiky EU kulturní a tvůrčí rozměr (více k tomuto projektu v dílu 2 tohoto seriálu a k minulému ročníku cen v dílu 66).

Úterý 3. října 

Prezident Petr Pavel pronesl slavnostní řeč při zahájení školního roku na prestižní univerzitě College of Europe v Bruggách. Vyslovil se zde mimo jiné ve prospěch rozšíření EU s tím, že v této souvislosti považuje za potřebné zvážit přechod k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech, kde se doposud uplatňuje jednomyslnost. (K tomu, proč to není dobrý nápad, viz můj článek Jednomyslnost není přežitek.)

Místopředseda Komise Maroš Šefčovič byl na slyšení v Evropského parlamentu (ve výboru ENVI), a to z toho důvodu, že převzal po odstoupivším Fransi Timmermansovi roli muže číslo 1 Zeleného údělu (jako výkonný místopředseda pro Zelený úděl). Šefčovič řekl, že ve zbývajících měsících svého mandátu se chce zaměřit na tři hlavní úkoly: hledat pro Zelený úděl podporu občanů, dovést všechny projednávané návrhy k přijetí a zajistit, aby již přijatá opatření byla spuštěna. Agendu bude mít dále na starost také nový komisař Wopke Hoekstra (z pozice komisaře pro klima). Evropský parlament pak Šefčovičovo nové portfolio a jmenování Wopkeho Hoekstry schválil ve čtvrtek (5. 10.).

Středa 4. října 

Prezident Pavel vystoupil s dalším projevem na téma EU, tentokrát v Evropském parlamentu. Namíchal(i mu) ho z osvědčených ingrediencí, mezi kterými nemůže chybět na straně jedné velebení evropské integrace, evropských hodnot nebo Václava Havla a na straně druhé rozhořčení nad dezinformacemi, populismem, Ruskem, autoritativními režimy obecně apod. Vedle toho prezident také podpořil Zelený úděl a digitalizaci – je prý v našem společném zájmu, chopit se příležitostí, které nám přinášejí. EU prý má také nadále podporovat Ukrajinu a nepodávat se únavě z války.

Komise zahájila šetření nízkých cen čínských elektromobilů kvůli případném dumpingu. Toto opatření slíbila Ursula von der Leyenová v nedávném poselství o stavu Unie (viz díl 69).

Čtvrtek 5. října

Předseda Evropské rady Chales Michel publikoval (na stránkách Rady i v různých denících) zamyšlení s názvem „Svět sleduje náš evropský kontinent“. Vedle shrnutí aktuálních událostí zde mimo jiné píše, že zatímco někteří ve světě doufají v neúspěch EU, „jiní spoléhají na to, že jim Evropa ukáže cestu k udržitelnějšímu, blahobytnějšímu, spravedlivějšímu a bezpečnějšímu světu. A to je to, co naši občané chtějí: abychom byli silou změny, abychom zlepšili jejich každodenní život.“

Ve španělské Granadě se konal v pořadí třetí summit Evropského politického společenství. Jde o novou platformu sdružující skoro pět desítek zemí z Evropy a blízkého okolí. Jednání se věnovala mimo jiné otázkám digitalizace, umělé inteligence, energetiky, zelené transformace a geopolitickým problémům. Nic hmatatelného se zde ovšem nedohodlo a i závěrečná tisková konference byla odvolána.

Pátek 6. října

Summit v Granadě pokračoval mezi vedoucími představiteli EU jako neformální zasedání Evropské rady. Začala zde diskuse o nové strategické agendě na období 2024–2029. (Strategická agenda představuje závěry Evropské rady ohledně obecných směrů a priorit činnosti Unie pro daný institucionální cyklus, které mají poskytovat vodítka pro činnost unijních orgánů. Takový dokument byl poprvé přijat Evropskou radou v roce 2014. Pro představu, nynější strategická agenda vypadá takto.)

Komise informovala o humanitární a technické pomoci, kterou EU aktuálně poskytuje Arménii v souvislosti s přílivem uprchlíků z Náhorního Karabachu.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 6.10.2023 15:30 | karma článku: 14,49 | přečteno: 214x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 7,15 | Přečteno: 65x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,71 | Přečteno: 257x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,99
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/