Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (38)

Ursula von der Leyenová přednesla projev o stavu unie. Komise navrhla mimořádná opatření k řešení vysokých cen energií. Evropský parlament opět dštil síru na Maďarsko. Na stole je dlouho avizovaný návrh Aktu o svobodě médií.

Začátkem týdne nastalo v mediálním prostoru prozření ohledně toho, že mimořádné zasedání Rady k vysokým cenám energií v pátek 9. září, které premiér Fiala označil za úspěch českého předsednictví a dobrou zprávu pro občany v celé EU, nic moc hmatatelného nepřineslo.  

Úterý 13. září

Soudní dvůr EU vydal rozsudek v řízení o předběžné otázce C-45/21 Banka Slovenije, které se týkalo podmínek odpovědnosti národní banky státu eurozóny za škodu způsobenou některými jejími rozhodnutími.

Středa 14. září

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová přednesla v Evropském parlamentu výroční projev o stavu unie, letos s podtitulem „Unie silná v jednotě“. Obsah se dal předem dobře odhadnout: Ukrajina, energetická krize, Zelený úděl, právní stát a několik drobností navrch. Jestli letošní řeč něčím vynikla, tak množstvím frází, kterými byla naředěna. (Jen několik ukázek: „Největší síla Evropy spočívá v každém z nás … Síla našeho sociálně tržního hospodářství bude hnací silou ekologické a digitální transformace. … Kvůli nepříjemnostem této doby začínáme vidět, jaký by mohl být náš nový horizont. Odvážnější Unie. Bližší občanům v době, kdy ji potřebují. Taková, co beze strachu reaguje na historické výzvy a každodenní obavy Evropanů. Stojí jim po boku, když čelí velkým životním zkouškám. … Musíme čelit novým výzvám, které před nás bude historie vždy klást. … Takto má Evropa fungovat! Unie odhodlání a solidarity. ... Unie, která stojí nerozlučně pohromadě. Unie, která společně zvítězí.“)

Zároveň s projevem o stavu unie je vždy předkládáno tzv. prohlášení o záměru (letter of intent), které je výčtem iniciativ, s nimiž hodlá Komise přijít v následujícím roce. (V říjnu pak následuje přijetí pracovního programu Komise na další rok.)

Komise navrhla mimořádná opatření s cílem řešit vysoké ceny energií. Navrhuje zavedení povinnosti pro členské státy snížit spotřebu elektřiny ve špičce alespoň o 5 %, dočasné zastropování příjmů výrobců elektřiny využívajících  technologie s nižšími náklady (např. obnovitelné zdroje energie, jaderná energie) a dočasný solidární příspěvek (daň) z „nadměrných zisků“ z činností v odvětví ropy, zemního plynu, uhlí a rafinace. 

Rada schválila prodloužení individuálních sankcí proti ruským občanům a subjektům o další půlrok, tj. do 15. března 2023. Sankce zahrnují cestovní omezení pro fyzické osoby, zmrazení majetku a zákaz zpřístupňování finančních prostředků nebo jiných hospodářských zdrojů osobám a subjektům uvedeným na seznamu. Aktuálně je na seznamu 1 206 fyzických osob a 108 subjektů.

Velký humbuk se spustil kolem zprávy o tom, že Evropský parlament odhlasoval celounijní úpravu minimální mzdy. Pro naše (většinové) vnímání unijních iniciativ je bohužel příznačné, že si jich všimneme až úplně v samotném závěru, kdy už proti jejich přijetí nelze prakticky nic dělat. Přitom tento návrh byl na stole od října 2020 a už v červnu 2022 se Evropský parlament a Rada fakticky dohodly na jeho konečném znění  (viz díl 33 tohoto seriálu).

Čtvrtek 15. září

Unijní orgány slavily Mezinárodní den demokracie. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell a místopředsedkyně Komise Dubravka Šuicovová vydali při této příležitosti společné prohlášení, kde mimo jiné uvádějí: „Demokracie jako taková se neustále vyvíjí. A my se musíme vyvíjet s ní. Každý rok je při příležitosti Mezinárodního dne demokracie užitečné zhodnotit, jak dalece jsme pokročili v budování ekosystému demokratických inovací a čeho chceme dosáhnout. Společně můžeme vybudovat demokracii, která obstojí v budoucnosti.“ Komise také při této příležitosti zahájila činnost Kohorty pro politickou a občanskou angažovanost mladých lidí, což má být mnohostranná platforma, sdružující vlády, občanskou společnost a soukromý sektor „s cílem dosáhnout pokroku v oblasti řádné správy věcí veřejných a demokratické obnovy po celém světě“.

Evropský parlament přijal další z rezolucí dštících síru na Maďarsko. Tentokrát mimo jiné hovoří o rozpadu demokracie, právního státu a základních práv v uvedené zemi a tvrdí, že Maďarsko se proměnilo v „hybridní režim volební autokracie“. (Jednomu z takových výpadů jsem se před lety věnoval v článku Šikanované Maďarsko si zaslouží naši podporu.).

Pátek 16. září

Komise předložila dlouho avizovaný návrh Aktu o svobodě sdělovacích prostředků. Jde o návrh nařízení, které by mělo upravit různé aspekty fungování médií a údajně tyto chránit před politickými tlaky na vnitrostátní úrovni. Hlavním výsledkem, jak se mi na první pohled jeví, by bylo ovšem především podřízení médií unijní regulaci a tlakům unijních orgánů.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 16.9.2022 15:30 | karma článku: 20,86 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,71 | Přečteno: 256x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/