Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (33)

Kvóty na zastoupení pohlaví ve vedení velkých obchodních společností nakonec budou. Evropský parlament navrhl změny zakládacích smluv. ECB chystá zvýšení úrokových sazeb a ukončení nákupu aktiv na finančních trzích.

V úterý (7. 6.) vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dospěli k předběžné dohodě ohledně tří veřejně dobře známých legislativních návrhů, které tak budou moci být v nejbližších týdnech oběma institucemi formálně schváleny. Jde o

  • návrh směrnice o přiměřených minimálních mzdách, která, odvolávajíc se na Evropský pilíř sociálních práv, poprvé stanoví některá pravidla pro minimální mzdu na celounijní úrovni (komisař pro zaměstnanost a sociální práva Nicolas Schmit k tomu uvedl: „Je to dobrý den pro silnou sociální Evropu, která chrání.“);
  • návrh směrnice o jednotné nabíječce, která zavede pro širokou škálu elektronických zařízení povinný nabíjecí port typu USB-C;
  • návrh směrnice „o zlepšení genderové vyváženosti v řídících a dozorčích orgánech“, podle kterého mají velké společnosti do roku 2026 cílit na podíl alespoň 40 % méně zastoupeného pohlaví na pozicích členů dozorčí rady / nevýkonných členů správní rady, nebo podíl 33% všech pozic v řídících a dozorčích orgánech (původnímu návrhu jsem se kdysi věnoval v článku Genderově vyvážená nehoráznost – tam přednesené základní argumenty platí i vůči pozměněnému textu).

Komise téhož dne předložila návrh rozpočtu EU na rok 2023.

V úterý se také prvních 118 regionů a obcí napříč EU (a několik dalších z okolních států) zapojilo do tzv. mise pro přizpůsobení se změně klimatu, když na půdě Výboru regionů podepsaly chartu mise. Jde o projekt financovaný z unijních fondů, související se Zeleným údělem a unijní strategií pro přizpůsobení se změně klimatu. Podle Komise je cílem podpořit nejméně 150 regionů a komunit „při urychlení jejich transformace směrem ke klimatické odolnosti do roku 2030“.

Ve středu (8. 6.) Evropský parlament projednával několik návrhů v rámci Zeleného údělu, respektive balíčku Fit for 55. Přijal pozici k návrhu na zpřísnění emisních limitů pro osobní automobily a dodávky, ze kterého má vyplynout zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2035. Naopak nedošlo k dohodě o reformě systému emisních povolenek ETS a souvisejících předpisech. Jednání, jak o tom informuje třeba Euronews nebo Český rozhlas, bylo neobvykle bouřlivé.

Ve čtvrtek (9. 6.) Evropský parlament v návaznosti na závěrečná doporučení Konference o budoucnosti Evropy předložil formální návrh změn zakládacích smluv EU (podle čl. 48 odst. 2 Smlouvy o EU) a vyzval ke svolání konventu. Návrhy směřují mimo jiné k posílení pravomocí Unie (např. v oblasti zdravotnictví, energetiky, obrany, sociální politiky, hospodářské politiky), k omezení zbývajících případů jednomyslného hlasování v Radě ve prospěch hlasování kvalifikovanou většinou, ke svěření práva legislativní iniciativy Evropskému parlamentu či ke zrovnoprávnění EP s Radou při rozhodování o rozpočtu EU.

Téhož dne Evropská centrální banka oznámila, že v červenci pravděpodobně (prvně od roku 2011) zvýší základní úrokové sazby a že další zvýšení může následovat v září. Avizovala také, že od 1. července ukončí nákupy aktiv na finančních trzích (Asset Purchase Programme), kterými mnoho let podporovala ekonomiku eurozóny.

Ve čtvrtek byl také zahájen první festival Nového evropského Bauhausu (NEB). Připomeňme, že NEB je projekt, který má zapojit architekty, designery i umělce do služeb Zeleného údělu a má vnést do klimatické politiky EU kulturní a tvůrčí rozměr (více k němu v dílu 2 tohoto seriálu). Cílem festivalu, který bude trvat do 12. června, má být tento projekt a komunitu kolem něj představit, oslavit a rozvíjet. Základní program probíhá v Bruselu, ale přes 200 doprovodných akcí se koná napříč EU.

V pátek (10. 6.) Komise informovala o svém předběžném stanovisku, že České dráhy a Österreichische Bundesbahnen porušily antimonopolní pravidla EU tím, že na trhu s použitými osobními železničními vagony uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 10.6.2022 14:30 | karma článku: 14,48 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 221x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/