Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tento týden v EU (20)

Soudní dvůr potvrdil platnost nařízení, které umožňuje trestat členské státy zastavením plateb z fondů EU. Komise představila náměty ke Strategickém kompasu pro bezpečnost a obranu. Europoslanci opět v roli ředitelů zeměkoule. 

Začátkem týdne byla zveřejněna doporučení, která minulý víkend přijal na svém závěrečném zasedání panel evropských občanů č. 4 v rámci Konference o budoucnosti Evropy. (Konferenci a občanským panelům se blíže věnuji v předchozích dílech a v článku Unijní demokracie naruby). Tento panel se zabývá tématy „EU ve světě / Migrace“. Již dříve přijaly svá doporučení panel č. 2 k otázkám demokracie, hodnot, práv, právního státu a bezpečnost a panel č. 3 ke změně klimatu, životního prostředí a zdraví. Příští týden završí svou práci také panel č. 1. Doporučení projedná plénum konference a stanou se podkladem pro další fázi diskuse. Hlavním výstupem konference má být zpráva, kterou na základě návrhů pléna připraví výkonná rada složená ze zástupců Evropského parlamentu, Rady a Komise. 

V úterý (15. 2.) Komise vydala dvě sdělení k problematice obrany a bezpečnosti, a sice Příspěvek Komise k evropské obraně a Plán týkající se technologií kriticky důležitých pro bezpečnost a obranuJde o vstup do diskuse o tzv. Strategickém kompasu pro bezpečnost a obranu EU – tento programový dokument, který by Rada měla přijmout v březnu, stanoví cíle EU v oblasti obranné politiky v horizontu do roku 2030. Opatření nastíněná ve sděleních by podle Komise měla vést k vytvoření integrovanějšího a konkurenceschopnějšího společného trhu v oblasti obrany, a to zejména prohloubením spolupráce mezi zeměmi EU, uskutečňováním rozsáhlejších projektů, optimalizací nákladů a zvýšením operační účinnosti.

Téhož dne Evropský parlament trochu opožděně uspořádal oslavu 20. výročí zavedení bankovek a mincí měny euro, na kterém vystoupila i prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová a komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni. (Tomuto výročí jsme se více věnovali v dílu 14 tohoto seriálu.) 

Od úterka je také možné zasílat přihlášky do 30. ročníku soutěže o Cenu Lorenza Nataliho (Natali Prize), kterou pořádá EU pro novináře. Letos budou ceny uděleny za zpravodajství, které se věnuje tématům: nerovnost, chudoba, klima, vzdělávání, migrace, zaměstnanost, digitalizace, zdravotnictví, mír, demokracie a lidská práva.

Ve středu (16. 2.) Soudní dvůr EU v plném rozsahu zamítl žaloby, kterými se Polsko a Maďarsko domáhaly zrušení nařízení 2020/2092 o obecném režimu podmíněnosti na ochranu rozpočtu Unie. Podle sporného předpisu mohou být členské státy, které podle mínění Komise a kvalifikované většiny členských států porušují zásady právního státu, sankcionovány zastavením či přiškrcením plateb z unijních fondů. Tomuto významnému tématu se podrobněji věnuji v článku Právní stát a kulišárna s unijními fondy.

Ve čtvrtek (17. 2.) Evropský parlament přijal dlouhou řadu rezolucí týkající se zahraniční a bezpečnostní politiky EU a politické situace ve světě. Šlo mimo jiné o výroční zprávu o provádění společné zahraniční a bezpečností politiky, výroční zprávu o provádění společné bezpečnostní a obranné politiky či výroční zprávu o lidských právech a demokracii ve světě. Další rezoluce s dotkly třeba situace v Burkině Faso, v Íránu nebo na Filipínách. Jde o typický projev toho, že europoslanci se cítí být „řediteli zeměkoule“, kteří touží – bez ohledu na hranice pravomocí EU a pravomoci samotného EP – mluvit do všeho, co se na naší planetě děje.

Ve čtvrtek a v pátek (17. a 18. 2.) se v Bruselu konal v pořadí šestý summit Evropské unie a Africké unie. Jednání se týkala mimo jiné rozsáhlých investic, které plánuje v Africe EU v rámci projektu Globální brána (o kterém jsme se zmiňovali v dílu 12), dodávek vakcín proti covidu do afrických zemí nebo migrace.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 18.2.2022 15:00 | karma článku: 16,34 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

Evropská integrace kdysi zažívala svoje dobré časy a pro zúčastněné státy byla přínosem. My jsme se bohužel s touto dobou zcela minuli. Připojili jsme se ve chvíli, kdy už šlo všechno jenom z kopce.

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 21,36 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,18 | Přečteno: 86x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 235x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72 | Přečteno: 261x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 341
  • Celková karma 14,80
  • Průměrná čtenost 1230x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/