Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Evropan, tzv. Západ, se roztáhl po celém světě od 16.století řekněme. Nezapomeňme na pravoslavný Východ - taky se hezky roztáhl na východ. Výsledkem je mix ras a kultur. Pokud vidíme nějakou kulturní autodestrukci, tak je hezky vidět ve Francii, Británii, ale i v Německu a menších západních zemičkách. USA má viditelně problém v Portlandu nebo v Kenoshe, kam se sjeli anti-systémoví pouliční bojovníci. Nejde ani už o protest proti policii a rasismu, jako spíše proti celému systému. - To vše se zájmem sledují hlavně 'Cína, Rusko, ale asi i Japonci a další dávní nepřátelé Američanů. Jakoby homo sapiens zešílel a rozhodl se v další fázi evoluce zlikvidovat nejen sebe, své nepřátele, ale přírodu - samozřejmě omylem, asi jako když si hroch lehne a zalehne jezevčíka.

0 0
možnosti
Foto

Konflikt se odehrává stále na stejné ose - svoboda versus nesvoboda. Přičemž jasné poznávací znamení svobody jsou svobodné volby - to znamená volby spravedlivé, nezmanipulované, transparentní. Volby které mohou ze dne na den zcela vyměnit vládnoucí garnituru. Vše ostatní je fraška, kterou často nesvobodné režimy používají k vytvoření zdání jakési svobody, ale svoboda to není.

0 0
možnosti
Foto

Jméno autora knihy napovídá, že jde o jeho specifický úhel pohledu na svět. Ten je všeobecně znám, podmíněn nejspíš jeho "úspěchy" na Západě. A marné úsilí excelovat v Bílem domě? To je frustrace na celý život.

Nicméně - dobře, Západ se hroutí (už asi 200 let). A které části světa vzkvétají?

VK ustrnul v pohledu na tržní systém a demokracii z dob Marxových.

A je-li znepokojen momentálním chaosem, tak mu uniklo, že takových už tu bylo. A horších. A protože starého psa novým kouskům nenaučíš, co lze od knihy čekat? ;-(

3 8
možnosti
SB

Až dosud však Západ jasně definoval nebezpečí, kterým musel čelit. Nikdy před naší epochou mu nedělali lidé za zcela odlišných civilizačních proudů kůlničku na dříví z některých čtvrtí jeho velkoměst.

6 0
možnosti

Dík za recenzi knihy! Ani Zweigl ani Klausové nemají moji důvěru. Knihu jsem nečetl a reaguji na autora blogu.

Myslím, že problém není jen Západ-Antizápad, problém je celosvětový! Po středověké iluzi svaté společnosti přišla iluze komunistická. Komunisti skrze závist a nenávist realizovali jediný "vědecký" marxistický náhled na život, nejlepší občany obrali o jejich majetky, vyhnali je z jejich domovů, pronásledovali je i jejich děti, šikanovali, ponižovali, týrali, zavírali a popravovali, pokud včas neutekli do ciziny. Tuto komunistickou společnost jsme v Listopadu přetavili v postkomunistickou společnost se všemi komunistickými neřestmi, včetně závisti a nenávisti.

To vše je umocňováno tím, že je nás tu na světě moc, každý chce pro sebe urvat co nejvíce a mizí nám lidskost. Ta lidskost, která je ještě zachována ve filmech Jiřího Menzla, Vojtěcha Jasného, Zdeňka Svěráka a dalších.

Destrukce je jednodušší než něco pozitivního vystavět! A musíme stavět na pravdě, na přirozenosti láskyplného člověka, na jeho svobodě a odpovědnosti, na spravedlnosti, na demokracii a právním státě.

Jenže je otázka, proč dnešnímu člověku imponují psychopaté a proč si je volí do svého čela. Donald Trump, Boris Johnson, Miloš zeman, Pavel Novotný... to je jedna ráce, nebezpečná ráce! Proč je volíme?

Myslím, že nemusíme hned uvažovat o spikleneckých teoriích, že svět ovládá pár psychopatů. Podle neuropatologických výzkumů teamu Františka Koukolíka je člověk naprogramován k sebedestrukci. Podle teologů Bůh dal člověku šanci přes Ježíše Krista, aby člověk to naprogramování překonal skrze království Boží Lásky. Dnes jsme na rozcestí!

:-)

1 2
možnosti
SB

Za tento článek vás sice chválím, ale jen napůl.

Proč jen napůl?

Protože zprostředkováváte svým čtenářům myšlenky z knihy jiných lidí. Takže polovina té chvály patří autorům zmíněné knihy za to, že ji napsali, a polovina vám za to, že jsem nám to zprostředkoval.

A nyní vážně:

To byl můj pokus o žertovné vyjádření toho, že se mi váš blog líbil.

Dávám vám za něj karmu.

5 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,99
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/