Diskuse

Demokratický deficit EU neodstraníme posilováním Evropského parlamentu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak pro europoslance, členy EK a tisíce dalších EU úředníků, členů komisí, atd. určitě má EU životně důležitý a nezpochybnitelný význam. Je to pro ně výborné koryto. Stačí si přečíst třeba "Evropa snů a skutečností" od Benjamina Kurase.

0 0
možnosti
Foto

V Evropském parlamentu by stačilo několik (tedy dost) lidí vyměnit. Tak např. se podívejme, koho jsme tam delegovali my. Kdysi Ransdorf (RIP), nyní s. Konečná ... A co (svobodný) Mach? (Je tam ještě?)

Neb instituce jsou tvořeny lidmi. A jací lidé, takový úřad.

0 1
možnosti
Foto

EU je třeba konstituovat ÚSTAVOU EU, jako federaci rovnoprávných členských států, tj. na principu subsidiarity. Se zákony a institucemi pro záležitosti celé federace a ústavami, zákony a institucemi pro záležitosti jednotlivých států. Podobně, jako je tomu v USA nebo ve Švýcarsku.

V roce 2017 jsem to popsal v mém blogu

https://trinkewitz.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627310

0 0
možnosti
Foto

Jako cvičení budiž, proč ne. Jenže ono nejde jen o organizaci a pravomoci, ale také o směrování a důvěryhodnost... v neposlední řadě.

Myslím, že v ČR jsou základní instituce státu organizovány s respektováním demokratických zásad, rozhodně demokratičtěji než v EU. No jo, ale ono to skřípe, ten stát funguje nějak divně a jde trošku jinak, než občané chtějí.... A co vás vede k domněnce, že v EU by to fungovalo líp?

Dalším aktuálním problémem je, že ta "demokratizace" je taková podivná. Nevím proč, ale nějak mi to připomíná demokratizaci u nás v ́68, asi tak stejně efektivně a důvěryhodně se to teď provádí v EU.

A pak tu máme to nejdůležitější: k čemu jsou vám sebedemokratičtěji ustavené orgány, když budou konat poněkud jinak, než lidu přislíbily, než proklamovaly při volbách? Jako bychom to dostatečně neznali od nás....

1 0
možnosti