Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

V zásadě máte pravdu. Však také snahy Němců o separaci poté, byli přiděleni do státu, ve kterém být nechtěli byly vcelku pochopitelné a legitimní.

0 0
možnosti
JA

Až se bude chtít Skotsko odtrhnout od Velké Británie a zůstat v EU, také budete souhlasit s tím, aby je Britové seřezali?

5 0
možnosti
JK

Hm. Neplatilo to před léty i pro Československo ? ;-) A řekl bych, že tehdy by v referendu nebyl výsledek tak jednoznačný, jako zde.

1 0
možnosti
JN

Pane, pokud chcete dávat svojí omezenost najevo, máte na to stejné právo, jako mají Katalánci k tomu, aby svobodně vyjádřili svůj názor.

4 0
možnosti
TZ

T61o30m82á73š 21Z31m64e21k

3. 10. 2017 8:46

napsal pan Nový, když na sebe koukal do zrcadla a popisoval svou osobu :-D

0 1
možnosti
Foto

Neuvěřitelný blábol - přirovnávat Katalánce k henleinovcům. Katalánci jsou národ, který na svém území žije odjakživa a upírají mu právo na vlastní stát. Henleinovci byla německá menšina v Československu, která tam zůstala po starém Rakousku - měla hned dva vlastní státy a neusilovala o vlastní stát, ale o změnu hranic a později o úplné zničení jiného národního státu. Říká se, že každé srovnání pokulhává, ale srovnání z tohoto článku ani nemá nohy.

7 1
možnosti
TZ

T26o18m92á59š 74Z77m44e18k

3. 10. 2017 8:56

To je taky blábol. V Sudetech jaksi nežila německá menšina. Ona tam byla tak trochu německá většina. A když si i přečtete historické prameny pojednávající o tom, jak se rozdělovalo po první světové válce, možná pak lze i pochopit, proč Sudeti udělali co udělali a proč to stále není uzavřená kapitola. :-)

3 1
možnosti
JM

Tohle bude nejaky myslenkovy nonsence :-) Samozrejme pravo maji na kde co, ale otazkou zustava, ma smysl nasilim drzet svobodne lidi nekde, kde nechteji byt.

1) je dulezite vedet, ze Katalansko bylo v minulosti nasilne pripojeno ke Spanelsku a nikdy nechteli byt jeho soucasti

2) je to nejbohatsi region a doplaci na chyby centralni vlady. Tim dotuje zbytek Spanelska.

3) Centralni vlada samozrejme vi, ze pokud by se Katalanci separovali, tak na tom budou ekonomicky velmi tratit a to, v soucasne situaci, ve ktere se Spanelsko nachazi - prakticky miri tam kam Recko, rozhodne neni nic, po cem by centralni vlada touzila.

Obecne lze rici, ze se rozdmychava historicky spor, ktery neni nic noveho a rozhodne bych to neprirovnaval ani k r. 38 ani k r. 89. Ta paralela je proste naprosto mimo.

5 0
možnosti
TZ

T17o77m57á53š 18Z63m11e32k

3. 10. 2017 8:57

A víte, že podle historických pramenů Sudety byli vlastně taky násilně připojeni k vzniklému Československu a že původně chtěli mít vlastní stát?

0 1
možnosti
PA

V tom případě by bylo fér i bývalé Jugoslávii přiznat právo na zachování celistvosti a říci, že si to měli vyřídit sami, bez toho, že by se do toho míchala cizí vojska, co říkáte?

4 0
možnosti
Foto

V podstatě říkáte, že bylo v pořádku mlácení občanů nejen v listopadu 1989, ale i kdykoliv jindy před tímto rokem, protože šlo přece o ochranu ústavního pořádku a konkrétně o zachování vedoucí úlohy KSČ, která ji měla zaručena právě Ústavou.

8 0
možnosti
MT

Jak videt na nekterych zaberech to brutalni radeni statni policie nema NIC s "ustavnim poradkem" spolecneho, ale spis se státni totalitou.

2 0
možnosti
AB

A68d22a67m 54B83í92l75e23k

3. 10. 2017 5:41

srovnáváte henleinovce, kteří sice tvořili německou většinu, ale na historicky českém území, s Katalánskem, se svou historií, tradicí a kulturou, tak odlišnou od zbytku Španělska? Tak to sorry jako... to je fakt úlet. Navíc, pokud opravdu měla podpora a účast taková, jakou deklaroval Madrid, mohli si to nezávazně odbýt a mít dlouho klid. To by ovšem ty průzkumy tak nějak musely odpovídat realitě, což známe v poslední době velmi dobře.

6 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 14,88
  • Průměrná čtenost 1241x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/