Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tento týden v EU (70)

EU odsoudila útok Ázerbajdžánu na Náhorní Karabach. Von der Leyenová hovořila o cílech EU pro  konferenci OSN o klimatu v Dubaji. Spotřebitelé by měli při nakupování činit „informovaná a ekologicky uvědomělá rozhodnutí“.

Ještě minulou neděli Ursula von der Leyenová představila desetibodový plán pro řešení kritické situace s přílivem migrantů na italský ostrov Lampedusa. (Nijak objevný plán zahrnuje jen opatření, která se víceméně rozumějí samy sebou.)

Pondělí 18. září 2023

Komise představila jména 60 členů a 10 pozorovatelů poradní skupiny pro podnikání pro Globální bránu (Global Gateway Business Advisory Group). (K projektu Globální brány, který se týká investic ve třetích zemích a kterým se Unie snaží konkurovat Číně a dalším velmocem v oblasti vytváření sfér vlivu ve světě, blíže v dílu 12.)

Úterý 19. září

Rada jmenovala novou členku Komise za Bulharsko, Ilianu Ivanovovou, která bude odpovědná za agendu inovací, výzkumu, kultury, vzdělávání a mládeže. Předchozí komisařka Marija Gabrielová před prázdninami rezignovala a vrátila se do vnitrostátní politiky. Jmenování Ivanovové minulý týden schválil Evropský parlament. 

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně návrhu směrnice o posílení postavení spotřebitelů pro zelenou transformaci. Ta má zajistit, aby spotřebitelé měli právo na informace o životnosti kupovaného zboží a o jeho případné opravitelnosti a aby byli lépe chráněni před nedůvěryhodnými nebo falešnými environmentálními tvrzeními (lakování nazeleno). To by jim mělo umožnit, aby činili při nakupování „informovaná a ekologicky uvědomělá rozhodnutí“ a aby se mohli stát „skutečnými aktéry zelené transformace“. Dohodu ještě musejí formálně potvrdit obě instituce a poté příslušný předpis přijmout.

Komise navrhla další prodloužení režimu dočasné ochrany (v rámci azylového práva) pro Ukrajince  prchající před válkou, a to z původního termínu 4. března 2024 až do 3. března 2025,

Středa 20. září 

Ursula von der Leyenová se na akci Climate Ambition Summit rozhovořila o tom, co by podle ní měla EU prosazovat na nadcházející výroční konferenci OSN o klimatu (COP28) v Dubaji. Celý svět by se prý třeba měl shodnout na tom, že do roku 2030 se ztrojnásobí podíl energie z obnovitelných zdrojů a zdvojnásobí se roční úspory energie.

Evropský parlament oznámil kandidáty na letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Tu EP uděluje každoročně jednotlivcům nebo organizacím zasazujícím se o ochranu lidských práv a základních občanských svobod. Mezi devíti nominovanými najdeme i Elona Muska. K volbě tří finalistů dojde v říjnu.

Čtvrtek 21. září

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell jménem EU odsoudil nejnovější útok Ázerbajdžánu na Náhorní Karabach a vyzval obě strany konfliktu k jednání. (To je sice chvályhodné, musíme se ale obávat toho, že je to také to jediné, co EU a její členské státy pro karabašské Armény udělají.)

Předseda Evropské rady Charles Michel vystoupil s projevem ve valném shromáždění Organizace spojených národů. Postěžoval si zde, že ačkoli OSN byla založena, „aby nás chránila před našimi démony“ a povznesla nás k míru, spolupráci a solidaritě, dnes jsme v situaci, kdy klimatická krize působí zkázu, globální úsilí v boji proti chudobě pokulhává, válka na Ukrajině zhoršuje potravinovou nejistotu a vytváří energetickou krizi, ztrácíme pocit naléhavosti, který nám vnukla pandemie, a pokrok v oblasti rovnosti žen a mužů je příliš pomalý.

Pátek 22. září

Komise vyměřila americké společnosti Intel pokutu 376,36 milionu eur za zneužívání dominantního postavení na trhu. Jde o druhý „pokus“ poté, co tu původní, ještě vyšší v loňském roce částečně zrušil Tribunál Soudního dvora EU kvůli nedostatečnému odůvodnění.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 22.9.2023 15:30 | karma článku: 11,98 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Dvacet let v EU

Evropská integrace kdysi zažívala svoje dobré časy a pro zúčastněné státy byla přínosem. My jsme se bohužel s touto dobou zcela minuli. Připojili jsme se ve chvíli, kdy už šlo všechno jenom z kopce.

30.4.2024 v 8:30 | Karma: 21,40 | Přečteno: 406x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 8,20 | Přečteno: 88x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 236x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,72 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 341
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 1230x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/