Tento týden v EU (30)

20. 05. 2022 18:00:00
Komise vydala jarní hospodářskou prognózu. Charles Michel vyzval k vytvoření Evropského geopolitického společenství. Komise dále rozvinula svůj plán REPowerEU k rychlému snížení závislosti na ruských fosilních palivech.

Od pondělí do pátku probíhal v UniiEvropský týden odborných dovedností. Tato výroční akce věnovaná odbornému vzdělávání se uskutečnila už pošesté. Letošní ročník byl zaměřen na vzdělávání související se „zelenou transformací“, respektive se Zeleným údělem. Ve středu (18. 5.) Komiseudělila12 cen ve čtyřech kategoriích a jedno zvláštní ocenění účastníkům odborného vzdělávání, projektům, podnikům a regionům, „kteří úspěšně využili odborné vzdělávání k vytváření zelenější, digitálnější a inkluzivnější společnosti“.

V pondělí (16. 5.) Komise vydala pravidelnoujarní hospodářskou prognózu, která se zabývá očekávaným vývojem ekonomiky EU a jejích členských států v nadcházejících měsících. V souvislosti s válkou na Ukrajině Komise předpokládá slabší hospodářský růst, než uváděla v předchozí (zimní) prognóze, a vyšší inflaci. Růst reálného HDP EU se nyní očekává ve výši 2,7 % v roce 2022 a 2,3 % v roce 2023.

Téhož dne Komise předložilanávrhreformy finančních pravidel EU (tzv. finančního nařízení). Návrh má mimo jiné sladit platná pravidla s víceletým finančním rámcem na období 2021–2027, zajistit, aby rozpočet lépe reagoval na krizové situace.

Ve středu (18. 5.) předseda Evropské rady Charles Michel proneslprojevv Evropském hospodářském a sociálním výboru, ve kterém mimo jiné vyzval k vytvoření Evropského geopolitického společenství, které by tvořila EU, země aspirující na členství v EU a další blízké spřátelené státy.

Téhož dne Komise předložilařadu návrhův rámci své iniciativy REPowerEU, kterou předběžně nastínila začátkem března (vizdílu 23tohoto seriálu). Jde o plán na rychlé snížení závislosti na ruských fosilních palivech. Plán počítá s opatřeními k úspoře energie, diverzifikaci dodávek energie a urychlenému zaváděním energie z obnovitelných zdrojů.

Komise také vydalasdělení ohledně dalších možných krátkodobých opatření k řešení vysokých cen za energie. (K prvním takovým doporučeným nouzovým řešením vizdíl 6tohoto seriálu.)

Ve středu také Komise a vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell představili analýzuinvestičních mezer v oblasti obrany s nastíněním opatření k upevnění technologické a průmyslové základny obrany EU. Do budoucna by se mělo jít cestou společného zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany.

Ve čtvrtek (19. 5.) Komise zveřejnila pravidelnou hodnotící zprávu „EU Justice Scoreboard“, která se zabývá stavem soudnictví v rámci jednotlivých členských států EU.

Téhož dne Komise podala žalobu na Českou republiku a čtyři další členské státy kvůli tomu, že včas nezapracovaly do svého právního řádu revidovanou směrnici o audiovizuálních mediálních službách (směrnice č. 2018/1808) a navrhuje, aby Soudní dvůr uložil těmto státům peněžní sankce.

Poslední čtvrteční událostí a také poslední událostí, které se věnuje toto týdenní shrnutí, je dohoda vyjednavačů Rady a Evropského parlamentu o jednotném portálu pro oblast celnictví. Nové nařízení má stanovit podmínky digitální spolupráce mezi celními orgány a dalšími úřady. Cílem je usnadnit mezinárodní obchod, zkrátit dobu celního odbavení a snížit riziko podvodů. Portál rovněž pomůže snížit administrativní zátěž obchodníků. Dohodu ještě budou muset potvrdit obě instituce a poté dojde k formálnímu přijetí nařízení.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 20.5.2022 18:00 | karma článku: 12.90 | přečteno: 201x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 117 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 513 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 337 Celková karma 15.79 Průměrná čtenost 1224

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...