Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polsko před Bruselem nesklání hlavu

Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki vystoupil důrazně a se silnými argumenty proti tlaku Bruselu ve vleklém sporu o stav právního státu v Polsku. 

Tlak unijních orgánů na Polsko pod hlavičkou ochrany právního státu („rule of law“) trvá už řadu let. Počátkům celého sporu, který se týká především reforem justice, jsem se věnoval v lednu 2016 v článku Polsko na bruselském pranýři. Konflikt se neustále vyostřoval, přičemž mezi  jeho vrcholy doposud patřilo zahájení postupu podle článku 7 Smlouvy o EU Evropskou komisí v prosinci 2017, několik odsuzujících rozsudků Soudního dvora EU a otálení Bruselu při schvalování polského národního plánu pro čerpání peněz z fondu obnovy. Novou kapitolu otevřel Trybunał Konstytucyjny 7. října, když potvrdil prvenství polské ústavy a odmítl takový výklad unijního práva a takový přístup unijních institucí, který vede k tomu, že unijní orgány působí mimo meze pravomocí svěřených v zakládacích smlouvách a k tomu, že Polsko nemůže fungovat jako suverénní a demokratický stát. Po tomto rozhodnutí polských ústavních soudců to v Bruselu a ve Štrasburku hučí jako v úle a Polsko čelí salvě výhrůžek. 

Varšava v této vyhrocené situaci neztrácí klid a nesklání hlavu. Její důstojnou, sebevědomou a argumentačně vybroušenou odpověď přinesl začátkem tohoto týdne předseda vlády Mateusz Morawiecki, a to jednak v dopisu, který rozeslal v pondělí vedoucím představitelům ostatních členských států EU, a zvláště pak v úterním projevu v Evropském parlamentu. Obě sdělení se v mnohém prolínají, podívejme se tedy na ně jako na jeden celek. 

Morawieckého poselství

Morawiecki zdůraznil, že Polsko zůstává loajálním členem EU. Trvá ovšem na dodržování zásady svěření pravomocí, podle níž Unie může jednat pouze v mezích kompetencí svěřených jí členskými státy v zakládacích smlouvách. EU není státem, ale společenstvím 27 států. Ony jsou suverény, ony jsou „pány smluv“ a ony vymezují rozsah pravomocí Unie. „Pokusy rozšiřovat tyto pravomoci jsou nepřijatelné. Každý takový akt by měl být považován za ultra vires, a tudíž svou povahou neslučitelný se zásadou právního státu. Žádný orgán EU by neměl konat, není-li k tomu oprávněn na základě Smluv.“

Proto si vnitrostátní ústavní soudy vyhradily právo kontroly – kontroly, zda je právo EU aplikováno v mezích přenesených pravomocí – a judikovaly o nezávaznosti aktů ultra vires. Polský ústavní soud, který toliko konstatoval, že určitý specifický výklad některých ustanovení zakládacích smluv, jak vyplynul z rozsudků Soudního dvora EU, je neslučitelný s polskou ústavou, neudělal nic jiného, než soudy v Německu, Francii, Itálii, Španělsku, Dánsku, Rumunsku, v České republice[1] a v dalších zemích EU.

Podle Morawieckého demokratický deficit nikdy dříve nebyl tak viditelný jako v posledních letech. Soudcovský aktivismus, respektive kreativní výklad zakládacích smluv bez jakýchkoliv brzd, dosáhl takového stadia, že musíme říct stop. Dnes máme dvě možnosti: buď přijmeme pokusy stojící mimo právo a mimo zakládací smlouvy, směřující k omezení svrchovanosti evropských zemí, plíživou expanzi pravomocí institucí, jako je Soudní dvůr, „tichou revoluci“ uskutečňovanou ne na základě demokratického rozhodování, ale skrze judikáty, nebo řekneme: „Ne, moji drazí“ – pokud chcete přeměnit Evropu v beznárodní superstát, nejprve získejte souhlas všech evropských zemí a národů. 

„Unie je silná díky síle svých členů,“ říká polský premiér. „Jejich oslabení, podřízením členských států prakticky neomezené moci centrálně řízeních institucí, zbavených demokratické kontroly, může nakonec vést k naprostému odtržení rozhodovacích mechanismů od vůle občanů … a k přeměně Unie v organizaci, která je v protikladu s našimi společnými hodnotami: svobodou, demokracií, rovností, právním státem, pluralismem, nediskriminací, tolerancí, spravedlností a solidaritou.“

Polsko je hrdá země a je odhodláno bránit svou svrchovanost a zásadu svěření pravomocí. Nenechá se zastrašit. Odmítá jazyk finančního vyděračství, výhrůžek, pokusů vyhladovět nepoddajné státy a nedemokratické a centralistické tlaky. Odmítá postupnou přeměnu Unie v entitu, která by přestala být společenstvím svobodných, rovnoprávných a svrchovaných států a namísto toho by se stala jednotným, centrálně řízeným organismem v čele s institucemi mimo demokratickou kontrolu ze strany občanů evropských zemí. Nemůže přijmout situaci, kdy si unijní orgány usurpují moc, která jim nebyla svěřena, kdy mohou jednat svévolně vůči členským státům jako provinciím bez ohledu na existenci právního základu. Odmítá paternalistické školení o demokracii, o právním státu, o tom, jak si má uspořádat své vlastní věci, o tom, jak je nezralou, mladou demokracií. 

Morawiecki vyzývá k návratu ke kořenům evropské integrace. Unie nesmí sloužit k prosazování cílů některých členských států na úkor ostatních. Nesmí se stát centralistickým organismem mimo demokratickou kontrolu svých suverénů, tj. občanů evropských zemí vyjadřujících svou vůli skrze jednotlivé členské státy. Evropská civilizace byla silná proto, že jsme byli nejvíce rozmanitý světadíl na planetě. Evropa se dostala před ostatní, protože udržovala rovnováhu mezi tvůrčí soutěží a spoluprací. Dnes znovu potřebujeme obojí. 

Komentář

Mateusz Morawiecki ukázal před svými protějšky z ostatních členských států i před unijními institucemi, že Polsko si stojí za svým a nehodlá se poddat nespravedlivému zacházení a cizímu vměšování se do jeho vnitřních záležitostí.   

Už dlouho nezazněla v prostředí institucí EU tak působivá a odvážná slova ze strany některého z předních představitelů členských států. Naposledy si vzpomínám na projev Viktora Orbána v Evropském parlamentu 11. září 2018, pronesený při podobné příležitosti (k němu více v článku  Šikanované Maďarsko si zaslouží naši podporu). Před tím to byl projev Václava Klause, pronesený taktéž před europoslanci, ale v Bruselu, 19. února 2009.    

Opakovaně uvádím, že téma „rule of law“ se zvrtlo v prostředek politického boje, kde nejde o panství práva, tedy o zákonnost a o právní jistotu, ale o panství Bruselu („rule of Brussels“), o vytváření nástroje, kterým se unijní orgány míní vyvyšovat nad členské státy, montovat se do jejich vnitřních záležitostí včetně otázek ústavněprávních a prosazovat svou politickou linii bez ohledu na hranice kompetencí Unie. Je dobře, že některé státy se těmto snahám nepodvolují. Zasluhují náš obdiv a naši plnou podporu. Bojují totiž i za nás a za rozumné uspořádání v Evropě.

 

[1] Zde můžeme zcela potvrdit Morawieckého slova a odkázat na nález Ústavního soudu  Pl.ÚS 5/12  ze dne 31. 1. 2012 ve věci tzv. slovenských důchodů.

Autor: Tomáš Břicháček | středa 20.10.2021 13:00 | karma článku: 37,44 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 222x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,69 | Přečteno: 251x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/