Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět let od britského referenda

Malé zamyšlení u příležitosti pátého výročí vyhlášení výsledků britského referenda. Jaké jsme měli tehdy představy o reformách EU a co z nich zbylo?

Dnes ráno (24. června) je tomu právě pět let od chvíle, kdy jsme se dozvěděli o výsledcích referenda o členství Spojeného království v EU. Pro mnohé z nás to byla chvíle úžasu, velké radosti a optimistických očekávání. Zdálo se, že ledy se konečně pohnuly, že zdivo neudržitelného modelu evropské integrace začíná praskat, že věční centralisté a nadnárodní pokrokáři budou muset skládat účty.

Vzpomínám na prohlášení Institutu Václava Klause z toho dne, které plně vyjadřovalo i moje pocity: „Výsledek britského referenda není žádnou katastrofou. Je naopak ohromnou příležitostí. Je inspirací. Je nesmírně potřebným impulzem. Je důkazem, že dosavadní cestou nelze pokračovat. Pochopí konečně lidé v Evropě, že by sociálně inženýrské projekty elit za zády občanů měly skončit? Že by měla skončit umělá centralizace, regulace a byrokratizace všech sfér našich životů? Že by měl nastat konec potlačování demokracie a konec rozhodování nikým nevolenými a nikomu neodpovědnými úředníky daleko od lidí?

Ze všech stran bylo slyšet volání po sebereflexi unijních elit, po hlubokých reformách, po odklonu od centralistického kurzu, po návratu pravomocí členským státům. Sám jsem v této jedinečné atmosféře přišel s textem Nástin možné zásadní přestavby Evropské unie – z pohledu právníka, jenž namísto„stále užší unie“nabízel koncept flexibilní platformy pro dobrovolnou spolupráci suverénních států podle jejich aktuálních potřeb. Dodnes se k těmto návrhům rád hlásím. 

Unijní špičky záhy po referendu zahájily politickou reflexi neboli diskusi o budoucnosti (v pozdější fázi se jí říkalo také cesta do Sibiu), která pak trvala dlouhé tři roky. Pozorně jsem sledoval a zaznamenával tento proces a posléze jsem jej zpracoval v knize Unie ve stínu brexitu (2020). Bohužel základním poznatkem hned od rané fáze diskuse bylo bylo, že reformní snahy rychle vyprchaly a že se vše vrací do starých kolejí.    

V závěru celého procesu v době před vlastním brexitem, když jsem hodnotil dosažené výsledky, použil jsem v jednom textu tato slova: Nadějeplná nálada v očekávání zásadní reformy Unie, jež byla podnícena britským referendem a zahájením politické reflexe, neměla dlouhého trvání. Hned v Bratislavě v září 2016 dostala první tvrdý úder. V Římě v březnu 2017 byla zbita znovu a hůře. Poté postupně chřadla a ztrácela se před očima, až nakonec na sklonku jara 2019 v ústraní a polozapomenuta dodýchala. 

Období po skončení brexitové diskuse o budoucnosti ukázalo, že nezůstane jen u starého kurzu. Po nástupu nové Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové se situace dramaticky zhoršila. Šokovala nás radikální ofenzíva klimatických alarmistů a jejich projekt Zeleného údělu, který byl neuvěřitelně hladce prosazen. Potom přišla koronavirová pandemie a s ní fond obnovy „Next Generation EU“, který přinese masivní společné zadlužení členských států a s ním další centralizační tlaky. 

Pět let po britském referendu vězí Unie hlouběji než kdy jindy v politickém marasmu. Centralismus a levicové pokrokářství jsou opět na koni a pod nátěrem zelených ambic a pokoronavirové rekonstrukce zvedají nos tak vysoko, jak si to doposud nikdy netroufly. Arogance unijních představitelů vůči členským státům (např. v rámci jejich oblíbeného boje za právní stát) také dospěla do nevídaných rozměrů. Smutnou podívanou je nedávno zahájená konference o budoucnosti Evropy, která má budit zdání demokratické diskuse. Nejde o pokračování předchozí reflexe o pobrexitové budoucnosti, kde aspoň teoreticky existovaly různé alternativy. Celá akce je jen absurdním divadlem. V rámci naprosto nereprezentativní platformy různí – klausovsky řečeno – vyvolení, ale nevolení vedou neškodné rozpravy o tom, jestli integraci tu či onde prohloubit více, nebo ještě více. (Výmluvnou ukázkou toho bylo první plenární zasedání 19. června, jehož záznam je na stránkách Evropského parlamentu.) Unijní instituce si z výsledné zprávy vezmou za své to, co jim samotným bude lahodit.  

24. června 2016 večer jsem se zaposlouchal do staré písně o bílých útesech doverských v podání Very Lynn. „There'll be bluebirds over the white cliffs of Dover, tomorrow, just you wait and see...“ Teď si uvědomuji, že smyslem těchto slov bylo  dodat naději i víru v budoucnost v době největšího bezčasí. Přesně to potřebujeme i dnes.

Autor: Tomáš Břicháček | čtvrtek 24.6.2021 8:00 | karma článku: 24,84 | přečteno: 419x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,37 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,61
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/