Zelený a dluhový úděl

24. 06. 2020 14:51:18
Navržený fond obnovy EU po koronavirové pandemii „Next Generation EU“ není ani tak o odstranění škod jako o Zeleném údělu a o fiskální a transferové unii. Brusel nalezl v COVID-19 další „blahodárnou krizi“.

Stěžejním tématem politického dění na úrovni EU v posledních měsících před koronavirovou pandemií byl Zelený uděl. Připomeňme, že jde o plán na transformaci hospodářství a společnosti EU na tzv. klimatickou neutralitu s horizontem do roku 2050. Záměr se zrodil z vlny klimatického třeštění, která zaplavila Západ po roce 2018. Nová Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové si tuto agendu vytkla jako svůj prvořadý úkol a učinila z ní svou vlajkovou loď.

Zelený úděl překonává vše, na co jsme doposud byli od unijních institucí zvyklí. Tentokrát nejde „pouze“ o posílení bruselského centra nebo o další přerozdělování peněz a problémů mezi členskými státy. Je to vize hloubkové proměny reality kolem nás, jíž nemá být dosaženo spontánním vývojem, ale umělými zásahy veřejné moci. Všechny síly a zdroje mají být zapřaženy k dosažení vytčeného cíle. Ursula von der Leyenová prohlásila, že každý z nás bude muset přispět a změnit způsob života.

V horké fázi pandemie téma poněkud utichlo a instituce EU obecně nebyly příliš vidět. Jejich malé angažmá v boji s koronavirem jim není namístě zazlívat, protože otázky bezpečnosti a veřejného zdraví náleží primárně do pravomoci členských států, které jsou ostatně schopny reagovat na podobné situace mnohem pohotověji podle svých potřeb a možností a s podrobnou znalostí místních podmínek. Obavy by měla vzbuzovat naopak okolnost, že Brusel nyní „ožil“ a výrazně vstoupil do diskuse o odstranění škod.

Fond obnovy „Next Generation EU“

Někdo snad očekával, že v zájmu úlevy oslabeným ekonomikám unijní orgány šlápnou v případě Zeleného údělu na brzdu. Stal se však pravý opak. Brusel nalezl v koronaviru další „blahodárnou krizi“, kterou míní využít k posílení Unie, respektive k prosazení svých záměrů. Zelený úděl stojí v popředí těchto ambic. „Zelená transformace“ má zůstat nejen nezpochybněna, ale dále utvrzena. Hospodářská obnova má být plně zapřažena v její prospěch.

Evropský parlament v dubnovém usnesení o koordinovaných opatřeních EU v boji proti pandemii covid-19 a jejím následkům zdůraznil, že balíček opatření pro obnovu a rekonstrukci musí být v souladu s cílem dosažení klimatické neutrality do roku 2050 a že Zelený úděl by měl být spolu s digitální strategií ústředním bodem tohoto balíčku.

Komise na konci května představila nástin hospodářské obnovy, jehož ústředním prvkem má být gigantický fond „Next Generation EU“ o objemu 750 miliard eur. Členské státy by z něj v nejbližších letech mohly čerpat 500 miliard v grantech a zbytek ve formě úvěrů. Veškeré tyto prostředky by si jménem Unie půjčila Komise na finančních trzích a měly by být spláceny z unijního rozpočtu v horizontu 2028–2058. K získání peněz na splátky by mělo pomoci zavedení dodatečných vlastních zdrojů Unie, mezi něž by mohly patřit celounijní daně, část výnosu ze systému obchodování s emisemi nebo uhlíkové clo. Těžko si lze ovšem představit, že by si obsluha dluhu časem nevyžádala zvýšení příspěvků členských států do rozpočtu EU.

Ačkoli je plán zabalen do hávu popandemické pomoci, na první pohled je zřejmé, že jeho záběr je mnohem rozsáhlejší. Nemá jít pouze o opětovné nastartování ekonomiky, ale rovnou o „vytvoření udržitelnější, odolnější a spravedlivější Evropy pro příští generaci“. Komise hovoří o zlepšení ekonomické a sociální odolnosti členských států a o urychlení zelené a digitální transformace, které teď prý mají ještě větší význam než před krizí a je třeba popohnat je rychleji vpřed. Plánované obří peněžní toky by měly být významně zaměřeny na plnění Zeleného údělu.

Nejde zdaleka jen o klimatickou neutralitu. Stejně nebezpečný je druhý rozměr, který se týká hospodářské politiky. Komise ve svém návrhu záchranného fondu v podstatě recykluje mnohé staré recepty z této oblasti, jež zatím narážely na odpor části členských států. Společné dluhopisy, unijní daně a další nové vlastní zdroje, nástroje makroekonomické stabilizace – to vše již bylo na stole v mnoha podobách, pouze nikdy ne naráz a v takovém rozsahu. Navržená kritéria pro rozdělení balíku peněz zohledňují spíše dlouhodobý stav ekonomiky než škody vzniklé pandemií a favorizují tak státy v dlouhodobých hospodářských a rozpočtových potížích. To vše dává za pravdu obavám, že jde o nové snahy sanovat nevýkonné jižní členské státy a nastal by skok na cestě k budování fiskální a transferové unie, tentokrát nejen v mezích eurozóny.

Spirála dluhů pro příští generace

Spojení „zelené transformace“ a projektu „Next Generation EU“ vytváří velmi nebezpečnou kombinaci, která bude vším jiným než cestou z krize.

Sám Zelený úděl by přinesl dávno nevídané sešněrování hospodářství, astronomické náklady, omezení svobody a další oslabení členských států. Můžeme se obávat prohlubování zaostávání EU za dynamickými ekonomikami jiných koutů světa, ale také indoktrinace, vytváření a zneužívání atmosféry strachu, všudypřítomného sledování a kontroly našeho chování.

Projekt fondu obnovy by pak spíše než k odstranění škod z pandemie vedl ke vzniku mnohem závažnějších problémů. Vedle podpory Zeleného údělu staví před příští generace perspektivu masivního zadlužení, doplácení na špatně hospodařící státy a prohlubování evropské centralizace. Jde o vytváření kultury žití na dluh a na cizí účet uprostřed honu za zelenými přeludy.

Skutečným řešením pro hospodářskou obnovu EU by bylo přehodnocení či přinejmenším odklad monstrózních klimaticko-alarmistických ambic. Brusel namísto toho nabízí pod falešnou záminkou rekonstrukce jejich utvrzení a navíc sanování nemocného Jihu, a to za cenu vytvoření nedozírné propasti sdílených dluhů a s ní souvisejících centralizačních tlaků.

Autor: Tomáš Břicháček | středa 24.6.2020 14:51 | karma článku: 36.91 | přečteno: 1301x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 117 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 513 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 159 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.02 | Přečteno: 565 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 337 Celková karma 15.79 Průměrná čtenost 1224

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...