Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Víte, ono je to trochu složitější. Vy tu publikujete a podporujete systém "společenství suverénních národních států". To je pozice zejména východního křídla a starší generace. Pro obě platí významný argument - generace i národní státy prožily většinu minulého století v pozici nesvobodného vazala a jejich touha po nezávislosti a suverenitě je pochopitelná.

Západní členské státy a mladší generace vyrostly v poměrném poklidu poválečného období, suverenita a nezávislost je pro ně dnes již překonaná normalita, ve které vyrostly a globalizace posunula jejich myšlení k projektu, který z ekonomik druhé řady udělá velmoc konkurující USA, Číně. Společný trh učinil z EU rovnocenného soupeře největším světovým ekonomikám a vize užší, federalizované Evropy je pro ně přirozeným dalším krokem. Kromě Francie, která vyklidila velmocenskou pozici a prostřednictvím "manželství" s BRD hledá cestu zpět, jsou to zejména státy Beneluxu, které tlačí a další integraci, protože ta jim prostřednictvím EU struktur umožňuje přístup k rozhodování na úrovni, na kterou by jinak nikdy nedosáhly.

Polský poslanec mluví z pozice obrany národního státu, který se jen přidává k tomu, co se hodí, Benelux - zejména ústy Junckera, Timmermanse a dalších pléduje pro denacionalizaci a federalizaci. Německo, které od konce války žije v hrůze z vlastní minulosti, je v tom podporuje.

Obě pozice jsou legitimní, protože mají širokou podporu mezi voliči ve svých zemích.

Z toho vyplývá, že pokud chce polský poslanec prosazovat svou pozici, asi není nejlepší volit formu "mytí hlav a řití", protože pokud chce dojednat nějaký kompromis, bez něhož se věci nehnou, musí nabídnout nějakou průchozí alternativu. Pokoušet se otevřít diskusi tím, že začne prkennou ideologickou mantrou o neexistenci euro demos, je jen urážkou těch, kteří to tak cítí a rozhodně nepovede k žádnému dobrému výsledku. To je jen hejskování mířené zpět domů jako divadélko pro domácí elektorát.

2 1
možnosti

P.S.

Žádný poslanec v žádném parlamentu - národním či Evropském - se nezodpovídá "národu", ale voličům a partaji, která ho kandiduje, Pokud napadáte "eurodemos", pak musíte uznat, že to samé platí i v domácí politice. "Národní jednota názoru" je politicky stejná smyšlenka, v politice jsme pravice / levice, liberálové / konzervativci a nikoho nenapadne to znásilňovat nějakým "národním souručenstvím". To je idea veskrze totalitní, protože povinná národní jednota existuje jen v těch režimech, které do ní občany nutí.

0 0
možnosti

Polský europoslanec prof. Ryszard Legutko to řekl pravdivě !

R^

8 0
možnosti

Klidně ať vystoupěj, žádná škoda.

0 5
možnosti
  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/