Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J29i56r44i 53T42i89c87h39y

2. 11. 2019 16:34

Upadek "zapadu" by se dal znacne rozsirit - multikultura, diversity, islamofobie, homofobie, kontinuita pohlavi, prival neprizpusobivych vetrelcu, "boj" proti ovzdusi, mee too, bily extremismus, rasismus, ale s marxismem to nema nic moc spolecneho. Tezko hledam vhodne osloveni, nenasel jsem nic vhodnejsiho nez levicacko-liberalni fasismus.

5 1
možnosti

Ten Okamura je ale bourák, že?

1 1
možnosti
SB

Já jsem nikdy neměl komouše rád a nemám je rád ani dnes, ale souhlasím s autorem, že je trapné zůstávat mentálně v roce 1989, kdy následky právě svrženého komunismu byla čerstvá krvácející rána.

To je 30 let pryč. Nutno dodat srovnání, a sice to, že v roce 1975 též nikdo normální netvrdil, že všechno zlo světa pochází z režimu, který padl třicet let předtím.

Před asi tak třemi měsíci jeden z častých účastníků těchto diskusí a častých blogerů dokonce v jedné diskusi napsal, že přicházející nedostatek řidičů autobusů je neblahým dědictvím komunismu, protože tehdy prý lidé ztratili vztah k práci a dnes to na nás dopadá právě v podobě přicházejícího nedostatku autobusáků.

To byla přeci totáílní hloupost.

Nutno říci, že na komunismu toho bylo velmi málo pozitivního a přínosného, ale ne za všechno mohou bolševici. Jsou určité věci, za které nemůže žádný režim, jelikož pocházejí z věčné nedokonalosti lidského charakteru, která je nezávislá na politickém systému.

Jistá skupinka pravidelných účastníků těchto diskusí však to vidí tak, že prozápadnost je samospasitelná záruka bezvadnosti.

Když komunismus a orientaci na východ přirovnáme například k drogové závislosti, lze říci, že to je v podstatě záruka špatného směru. Drogová závislost je cesta do nesprávných končin a o tom nelze pochybovat. Takže nebrat drogy (v tomto příměru prozápadní a demokratická orientace) je rozhodně správnější než je brát (v tomto příměru provýchodní a komunistická orientace). Ale samotné odmítání drog ještě není zárukou hodnotného života u příslušné osoby. Člověk může být nekuřák, abstinet, odmítač drog, ale zároveň může být flákač a kriminální recidivista.

Stejně jako odmítání drog, alkoholu a cigaret ještě není zárukou toho, že je v pořádku všechno s člověkem, tak prozápadní orientace ještě není zárukou toho, že je všechno v pořádku se společností (a například s těmi výše zmíněnými řidiči autobusů).

6 0
možnosti

Vysvětlil bych to asi takto: pokud by býval bolševický totalitní režim padl v roce 1968, stále byli v aktivním věku lidé, kteří zažili první republiku. Náš národ ještě zdaleka nebyl tak deformován totalitní diktaturou. Návrat k normálním poměrům tedy býval mohl být snazší. V roce 1989 už lidé, kteří pamatovali svobodné časy, byli příliš staří, takže nám vládnou lidé, kteří zažili léta nejhorší totality v 50. letech či byli formováni za normalizace. Byli celou dobu zpracováváni totalitní propagandou, nuceni k různým kompromisům s totalitní mocí, které si museli nějak morálně ospravedlnit. Vůbec si to neuvědomovali, protože ta moc byla všude. Teď jim stačí zahrát na správnou strunku a zase se vrací do ochranné náruče východních diktatur. Není to ovšem zase tak divné - i v takovém Německu či Rakousku ještě pár desetiletí po válce panovalo rozpačité mlčení. Teprve nová generace se s nacistickým zlem dokázala vyrovnat, protože jím nebyla kompromitována.

V podobné situaci se dnes nacházíme my. Stačí se podívat na věkové složení voličů Babiše, Zemana či Okamury (totéž asi platí i u Klausů, pokud se ta mizivá procenta dají vůbec analyzovat). Máme ovšem tu smůlu, že na rozdíl od nacistů, kteří byli zcela poraženi a Německo zůstalo na kolenou, východní diktatury opět vzkvétají, a tak se snaží získávat svůj vliv na úkor naší svobody. Proto podporují vše, co by ji u nás mohlo omezit - Rusové mají blízko jak ke komunistům (tradičně), tak i k různým fašistům po celé Evropě. Dokonce je financují a podporují různá separatistická hnutí (ač separatismus ve vlastní zemi tvrdě trestají) - to vše podle zásady “rozděl a panuj”. Číňané si počínání značně rafinovaněji, avšak dělají totéž.

Nakonec to tedy nemusí dopadnout dobře - můžeme se znovu stát diktaturou. A nezaviní to progresivisté, nýbrž ti, kteří až příliš budou slyšet na východní vábení. Jedním z těch, kdo podlehl, už je i Václav Klaus. Je pro mě, který jsem kdysi kvůli němu vstoupil do jeho strany, velkým zklamáním. Dávno se zp

4 3
možnosti
PB

Je zajímavé, že nejlépe "vědí" co je antikomunismus jen sami zastánci komunistů, anebo nýmandi, kteří vládu komunistů nikdy reálně nezažili.

9 0
možnosti
JH

Jen za sebe - komunisty jsem bohužel zažil. Zhroucení toho zločinného systému bylo jednou z mých největších životních radostí...

Jenže, nějak se mi eklujou ti dnes už "stateční" , co kopou do politických mrtvol. Nebezpečí je dnes úplně jinde!

7 1
možnosti
Foto

Klausovci jsou Kremrole, oba. Tím je řečeno vše.

5 7
možnosti
Foto

I22v26a36n 13M85a18r79e52k

2. 11. 2019 12:48

Opomenul jste ještě "rudé noky" . R^8-o

4 0
možnosti
JH

Podepisuju!

Úplně nejlepší jsou tihle novodobí , halasní antikomunisti, kteří se zbavili stranických legitimací až po Listopadu:-)

5 3
možnosti

Kdy jste se své legitimace zbavil vy?

6 2
možnosti
SB

Výborný článek!

A já bych dodal, že ti, kteří halasně volají po zlepšení morálky společnosti, si naprosto neuvědomují, že politické strany, které tohle mají v programu, jsou úplně stejně zašpiněné jako ty, které toho nemají plná ústa. A jejich fanoušci jim to odpouštějí. Hlavně že se krasořeční.

Představme si například, že by někdo ze Zemanových přáítel byl vyšetřiován pro podvod padělání veřejné listiny a Zeman z důvodu obyčejného osobního prátelství zastavil jeho trestní stíhání. To by bylo řevu na Zemana (a řevu naprosto oprávněného)! Ale Havlovu milost Martě Chadimové přecházejí slovy, že na to měl právo z pozice své funkce.

Ano, měl, ale buď se bavíme o pravomoacech a potom nevím, co by ba to vyčítali Zemanovi, nebo se bavíme o morálce a potom by i Havlovi měli měřit stejným metrem.

Jeden ze znaků pražské kavárny je též to, že svým vlastním miláčkům odpouštějí věci, které by protistraně neodpouštěli.

4 0
možnosti

Zeman řekl, že by zastavil trestní stíhání premiéra pro dotační podvod 50 milionů. Je to podle vás v pořádku, jelikož Havel omilostnil Chadimovou?

4 2
možnosti
MV

Institut Václava Klause? Ta nacionální parta, která se se současným prezidentem vzhledla ve stylu vedení Ruska a Číny? Od takových "institucí " se držím dál.

8 6
možnosti
SB

Tak se držte.

Rozumná část populace si už dávno zvykla, že takoví lidé jako vy tady jsou a dělají mnohem více škody než užitku.

Nejste ani první, ani poslední.

7 2
možnosti
Foto

J38a40n 80H67o15r26n57í60k

1. 11. 2019 22:48

S tím prvním odstavcem bych souhlasil R^. Jenže jste si z toho vytáhl jen něco, ta naše socialistická a v mnohém dost byrokratická a diktující Evropa je furt zárukou svobody.

S tím druhým odstavcem nesouhlasím a naopak mi přijde daleko riskantnější bagatelizovat komunizmus na úroveň Čingischána apod. Viz příspěvky J. Švadlenky zde v diskuzi.

5 0
možnosti
Foto

Pane Horníku současnost nelze pochopit privatizací Dobra a primitivním antikomunismem. Máme tady dnes úplně jiné strašáky. Ostatně nemusíte nikoho papouškovat, prostoru na vyjádření vlastních myšlenek zde na Blogu máte dost. Třeba příběhy z období, kdy jste měl "prakticky furt sbaleno" a zadarmiko stopem rajtoval po Evropě. Devadesátá léta měla svou nezapomenutelnou atmosféru svobody, ke které by se mnozí čtenáři dnes jistě rádi vrátili...

5 2
možnosti

" ...maniakální ambice řídit společnost do nejmenších detailů, převychovávat..."

Lépe to říci nejde.R^

9 1
možnosti

Ano, říká se tomu totalitní diktatura. Nádherně tím lze stabilizovat společnost. Náš pan prezident se to v Číně učí, asi aby to zavedl u nás. Je zajímavé, jak ti, kdo nás varují před progresivismem a neomarxismem vůbec, často zjišťují, jak blízcí jsou jim ti původní marxisté. Klaus mladší si na sjezd pozval šéfa KSČM Falmera, předtím když ho vyhodili z ODS, se Klause mladšího nejvíc zastávali právě komunisté. A tak by se dalo pokračovat...

12 6
možnosti
IB

I67v40o 72B86o27u54š51e

1. 11. 2019 21:34

Nezaráží vás, že vám tady zvedají palec ti největší stalinisti?

8 8
možnosti
Foto

I11v13a84n 97M72a53r20e84k

2. 11. 2019 6:59

. . . . . . . Konstatoval "novopečený demokrat" Rv

3 2
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,34
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/