Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J36o11s33e60f 93P67o22t93r

22. 10. 2018 23:46

Problém je v tom, že "ideologie, nauka, názor" je věc psychologie. Každý člověk má vrozený smysl k výkladu světa : odkud jde, co je, kam jde. tento smysl je silnější než všechny lidské pudy, silnější než sexuální pud a pud zachování života. O tom se přesvědčujeme téměř denně - viz islámské bojovníky, pro nás teroristi, oni sami vznešeně obětují život pro ideu.

Proto platí, čím různorodější názory, tím je společnost více rozdělena. Platí to u nás, v Evropě, USA. Nakonec může dojít ke krvavým občanským válkám, které nenechají na naší civilizaci kámen na kameni.

Tento problém chápali už středověcí vládci, proto jaký vládce, takové náboženství, Josef II násilně germanizoval svou říši, ne z nenávisti třeba k češtině, ale jedna říše, jeden jazyk.

0 0
možnosti

Vážený pane, "spravedlnost, trvalé hodnoty a národní zájmy", kterým má podle Vás sloužit právní řád, jsou také ideologie. Žádný neideologický právní řád není možný. Ideologie je mnohem více, než nějaká nauka nebo něčí názor. Ideologie je náš jazyk, naše chování, způsob život, představa spravedlnosti i jízdní řád železnic. Ideologický je jakýkoli symbolický systém, jakékoli souřadnice, které světu kolem nás přisuzujeme. Ideologie je každý předpoklad který o světě vyslovujeme, každá mez, kterou světu určujeme, každá rýha klackem do písku. A s tím se musíme naučit žít. A musíme se pokusit o to, abychom své ideologie vnucovali pokud možno co nejmenšímu počtu lidí a v co nejmenší míře. Opusťme utopii neideologické, čisté reality a pravdy.

Pro Vás bohužel, ale pro mě naštěstí, žijeme v době, kdy naštěstí můžeme zpochybňovat ony "nejvíce samozřejmé danosti", kdy můžeme zpochybňovat představu univerzálně platné moudrosti, můžeme zpochybňovat bezmyšlenkovitou každodennost a zažité vzorce, představu univerzálně platného dobra, zla i normality. Děkuji bohům za to! Protože předpokladem jakékoli zrůdné ideologie je, že tyto hodnoty jsou nezpochybnitelné, absolutně platné a přirozené.

Jsem rád, že můžeme žít ve světě, kde každý má možnost vidět ho ve své vlastní, jedinečné perspektivě a může tolerovat neproniknutelné světy ostatních. Střežme se ideologie, která o sobě tvrdí, že žádnou ideologií není, že zná jeden neideologický, univerzální a průhledný svět pro všechny stejný, s nezpochybnitelnými pravdami, kde je pro jejich odpůrce připraven žalář a mučírna.

1 3
možnosti

M86i51l97a89n 32V76i88k

22. 10. 2018 17:11

Bohužel máte pravdu.

0 0
možnosti

A ještě bych pro úplnost k právu jako milovník zvířat dodal že : ,,Všechna zvířata nedůvěřují člověku - a právem.“ ( Jean Jacques Rousseau):-P

0 1
možnosti
Foto

Vaše motto se mi moc líbí a byl bych nadšený, kdyby bylo výstižnou charakteristikou našeho právního systému. R^

3 0
možnosti

P38a41v80e85l 60P98o84n13e43c

22. 10. 2018 15:33

Obávám se, že právě pod tím pojmem "trvalé hodnoty" si může představit každý něco jiného a tak to připomíná trochu jiný (často zneužívaný) pojem "evropské hodnoty" ;)

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS