Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (78)

EU přijíždí s velkými ambicemi na klimatickou konferenci v Dubaji. Podle von der Leyenové by mladá generace měla zvrátit brexit. Bývalý guvernér ECB Mario Draghi prohlásil, že EU se musí přeměnit ve stát.

Pondělí 27. listopadu 2023

Rada přijala nařízení, které má vytvořit jednotné přístupové místo k veřejným finančním i nefinančním informacím o podnicích a investičních produktech v EU. Jde mimo jiné o zprávy z oblasti tzv. ESG, podle kterých investoři budou moci posoudit, jak moc jsou dané společnosti zelené, rozmanité a správně politicky angažované (viz např. směrnici o podávání zpráv podniků o udržitelnosti). Vytvoření jednotného místa má usnadnit dohledání těchto informací, což je prý nezbytné „pro uspokojení rostoucí poptávky po investičních a diverzifikovaných finančních produktech zaměřených na environmentální a sociální oblast a oblast správy a řízení a pro nasměrování kapitálu k těmto produktům“.

Rada také přijala tzv. Akt od datech. Jde o nařízení, které stanoví pravidla ohledně přístupu k datům vytvářeným ve všech hospodářských odvětvích v EU a jejich využívání. Výrobci a poskytovatelé služeb budou povinni umožnit svým uživatelům přístup k datům generovaným používáním jejich výrobků nebo služeb a opětovné použití těchto dat. Uživatelé budou mít právo sdílet tato data se třetími stranami.

Na straně EU byl dokončen proces ratifikace dohody o volném obchodu s Novým Zélandem. Dohoda vedle obchodu obsahuje také závazky ohledně udržitelného rozvoje (Komise zdůrazňuje, že jde o první dohodu, která v této věci začleňuje nový přístup EU oznámený ve sdělení Síla obchodních partnerství: společně za zelený a spravedlivý hospodářský růst). Ratifikace Novým Zélandem se očekává v prvním pololetí roku 2024.

Rada přijala doporučení na podporu tzv. sociální ekonomiky, respektive hlavně tzv. subjektů sociální ekonomiky, jimž se má usnadnit přístup k financování, trhům a veřejným zakázkám. Subjekty sociální ekonomiky jsou prý takové subjekty jejichž činnost se řídí společnou hlavní zásadou: „před ziskem upřednostňují zájmy lidí, jakož i sociální a environmentální účely“.

Úterý 28. listopadu

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně návrhu směrnice, která má usnadnit zavádění plynů z obnovitelných zdrojů a nízkouhlíkových plynů do energetického systému, a postupně nahradit zemní plyn. Jde o další návrh z balíčku Fit for 55, který je stěžejní součástí Zeleného údělu. Každou takovou politickou dohodu ještě musejí formálně potvrdit obě instituce a poté příslušný předpis přijmout.

Středa 29. listopadu

Ursula von der Leyenová prohlásila, že brexit by měl být v budoucnu zvrácen. Politici to prý s vystoupením Británie z Unie zbabrali a mladá generace to musí napravit („We goofed it up, you have to fix it.“).

Bývalý guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi se zase nechal slyšet, že Evropská unie se musí přeměnit ve stát. Unie je podle něj v kritickém momentu, kdy se její model růstu rozpustil a ona musí ho znovu objevit. A právě proto, aby to dokázala, prý potřebujeme její přerod ve stát.  

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně návrhu revize směrnice o průmyslových emisích. Jde o zpřísnění standardů pro emise škodlivých látek (oxidy síry, oxidy dusíku, amoniak, prach, rtuť a další těžké kovy) do ovzduší, vody a půdy. Tato iniciativa je součástí Zeleného údělu a souvisí s jedním z jeho doplňkových cílů mimo rámec klimatu, totiž dosáhnout do roku 2050 nulového znečištění. 

Komise předložila balíček legislativních návrhů k právům cestujících, respektive turistů. Změny by se měly dotknout zejména stávajících předpisů o právech cestujících v různých druzích dopravy a tzv. směrnice o zájezdech. Cílem je prý zlepšit zážitky cestovatelů posílením jejich práv, a to mimo jiné na základě zkušeností získaných v době pandemie covid-19.

Čtvrtek 30. listopadu

V Dubaji ve Spojených arabských emirátech začíná 28. klimatická konference OSN (COP28), která bude trvat do 12. prosince. Unie přijíždí jako vždy s velkými plány. Bude apelovat na to, aby smluvní strany přijaly rychlá opatření ke snížení emisí skleníkových plynů v tomto desetiletí. Chce také prosazovat přijetí globálních cílů v oblasti energetiky, které by zahrnuly:

  • ztrojnásobení celosvětové kapacity energie z obnovitelných zdrojů a zdvojnásobení míry zvyšování energetické účinnosti do roku 2030;
  • dosažení dohody o postupném ukončení používání fosilních paliv bez omezování emisí;
  • zajištění toho, aby ve spotřebě fosilních paliv bylo dosaženo vrcholu před rokem 2030;
  • postupné ukončování dotací na fosilní paliva.

Obecný vyjednávací postoj EU je dostupný zde, informace Komise o různých aktivitách EU během konference je zde. O tom, že na loňské konferenci Brusel s podobnou pozicí příliš nezabodoval, jsem psal v článku Se Zeleným údělem jako kůl v plotě.

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně:

  • návrhu směrnice, která má chránit novináře a ochránce lidských práv před zneužívajícími soudními řízeními (tzv. strategické žaloby proti účasti veřejnosti, „SLAPP“) a
  • návrhu Aktu o kybernetické odolnosti, který má upravit požadavky na kybernetickou bezpečnost produktů s digitálními prvky.

Konala se výroční konference Evropské obranné agentury (EDA). Vystoupili zde i Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel, kteří svorně horovali pro další rozvoj obranné politiky EU. Von der Leyenová prohlásila, že obranná strategie EU může být úplná jen tehdy, pokud vezme v úvahu potřeby Ukrajiny – ta by podle ní měla být zapojena do některých unijních obranných projektů. Michel zase uvedl, že potřebujeme „skutečnou evropskou obranu pro naší ambiciózní geopolitickou unii“ a také nanesl myšlenku „evropských obranných dluhopisů“.

Aby toho nebylo málo, Rada přijala závěry o duševním zdraví. 

Pátek 1. prosince

Ursula von der Leyenová vystoupila na zahájení dubajské klimatické konference. Řekla mimo jiné, že COP28 bude o ambicích, cílech a financích. Globální emise skleníkových plynů prý musejí kulminovat v roce 2025 (k tomuto smělému apelu se sluší poznamenat, že Světová meteorologická organizace nedávnouvedla, že žádný konec vzrůstajícího trendu vypouštění skleníkových plynů není nadohled) , musí se odstavit fosilní paliva, potřebujeme silný trh zelených dluhopisů a více zpoplatnit uhlík. 

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 1.12.2023 15:30 | karma článku: 15,81 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 6,64 | Přečteno: 57x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,71 | Přečteno: 256x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,94
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/