Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Týden v EU (76)

Herečka Blanchettová poradila Unii, aby se zaměřila více na ochranu migrantů, než na posilování hranic. Komise doporučila zahájit přístupová jednání s Ukrajinou, Bosnou a Moldavskem. Došlo k dohodě o nařízení o obnově přírody.

Pondělí 6. listopadu 2023

Nejvyšší představitelé EU – Charles Michel, Ursula von der Leyenová a Roberta Metsolaová – vystoupili na výroční konferenci velvyslanců EU v Bruselu s projevy k zahraniční politice, jejichž předvídatelný obsah si čtenáři sami domyslí (Ukrajina, Izrael, Unie jako globální hráč, potřeba mluvit jedním hlasem atd. atd.)

Úterý 7. listopadu

Komise navrhla novelu směrnice o kombinované dopravě, která by měla motivovat nákladní dopravce, aby nevyužívali pouze silniční dopravu, ale aby pro část cesty využili železnice nebo lodě. Tato úprava by prý měla pomoci odvětví nákladní dopravy „plnit jeho úlohu při dosahování cílů Zeleného údělu“.

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně návrhu nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy. Nařízení by mělo chránit občany před manipulacemi s informacemi a před zahraničním vměšování do voleb. Jde mimo jiné o usnadnění rozpoznávání politické reklamy a jejích zadavatelů. Dohodu ještě musejí formálně potvrdit obě instituce a poté příslušný předpis přijmout.

Evropský parlament uděloval svoje výroční Ceny evropského občana, kterými oceňuje iniciativy, které „přispívají k evropské spolupráci a podporují společné hodnoty“. Jedním ze dvou laureátů je letos i Češka (ač s ne úplně českým jménem) Martina Opava za projekt Život v kufříku.

Středa 8. listopadu

Komise vydala pravidelné hodnocení pokroku zemí, které usilují o členství v Unii. Doporučila, aby EU zahájila přístupová jednání s Ukrajinou, Bosnou a Hercegovinou a Moldavskem. Dále doporučila, aby  Rada udělila status kandidátské země Gruzii.   

V Evropském parlamentu vystoupila australská herečka Cate Blanchettová, a to z pozice „velvyslankyně dobré vůle“ Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vyzvala EU, aby neopevňovala svoje hranice, ale spíše se zaměřila na ochranu migrantů. Také odsoudila praxi externalizace vyřizování azylových žádostí (tj. vyřizování ve třetích zemích). Europoslanec Jan Zahradil k tomu na síti X poznamenal: „Předvedla směs naivního aktivismu, moralizujících klišé a citového vydírání, neřekla ani slovo o ekonomických, sociálních a politických rizicích migrace. Očekávatelné.“

Rada jmenovala na další šestileté období dva dosavadní soudce Soudního dvora EU, a to Jana Passera za ČR a Constantinose Lycourgose za Kypr. Prodloužila také mandát generálním advokátovi Giovannimu Pitruzzellovi.

Čtvrtek 9. listopadu

Evropský parlament přijal rezoluci k protiruským sankcím EU, ve které konstatuje, že tyto nefungují a Rusku se je daří obcházet. Požaduje proto jejich zpřísnění a lepší vymáhání.

Vyjednavači Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně kontroverzního návrhu nařízení o obnově přírody. Jde o součást Zeleného údělu, respektive jedné z jeho složek nesouvisejících přímo s klimatickou politikou, a sice s ochranou biodiverzity. Iniciativa, kterou se během vyjednávání podařilo částečně zmírnit, vyvolávala obavy zejména kvůli nepřiměřeným zásahům do zemědělství. Dohodu ještě musejí formálně potvrdit obě instituce a poté příslušný předpis přijmout.

Pátek 10. listopadu

Komise nastínila projekt Nového plánu růstu pro západní Balkán. Ten má znamenat mimo jiné zvýšení hospodářské pomoci a větší integraci dotčených států s vnitřnímu trhem EU. Cílem má být poskytnout tomuto regionu některé výhody členství ještě před přistoupením, podpořit hospodářský růst a urychlit socio-ekonomické sbližování s Unií.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 10.11.2023 15:30 | karma článku: 17,04 | přečteno: 289x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (91)

Komise udělovala ceny „Evropská hlavní města začleňování a rozmanitosti“. Evropský parlament jel tento týden na plné otáčky. Macron po sedmi letech na Sorbonně opět řečnil o EU.

26.4.2024 v 15:23 | Karma: 6,64 | Přečteno: 57x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 226x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,71 | Přečteno: 256x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,16 | Přečteno: 197x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 340
  • Celková karma 13,34
  • Průměrná čtenost 1233x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/