Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (30)

Komise vydala jarní hospodářskou prognózu. Charles Michel vyzval k vytvoření Evropského geopolitického společenství. Komise dále rozvinula svůj plán REPowerEU k rychlému snížení závislosti na ruských fosilních palivech. 

Od pondělí do pátku probíhal v UniiEvropský týden odborných dovedností. Tato výroční akce věnovaná odbornému vzdělávání se uskutečnila už pošesté. Letošní ročník byl zaměřen na vzdělávání související se „zelenou transformací“, respektive se Zeleným údělem. Ve středu (18. 5.) Komiseudělila12 cen ve čtyřech kategoriích a jedno zvláštní ocenění účastníkům odborného vzdělávání, projektům, podnikům a regionům, „kteří úspěšně využili odborné vzdělávání k vytváření zelenější, digitálnější a inkluzivnější společnosti“.

V pondělí (16. 5.) Komise vydala pravidelnoujarní hospodářskou prognózu, která se zabývá očekávaným vývojem ekonomiky EU a jejích členských států v nadcházejících měsících. V souvislosti s válkou na Ukrajině Komise předpokládá slabší hospodářský růst, než uváděla v předchozí (zimní) prognóze, a vyšší inflaci. Růst reálného HDP EU se nyní očekává ve výši 2,7 % v roce 2022 a 2,3 % v roce 2023.

Téhož dne Komise předložilanávrhreformy finančních pravidel EU (tzv. finančního nařízení).  Návrh má mimo jiné sladit platná pravidla s víceletým finančním rámcem na období 2021–2027, zajistit, aby rozpočet lépe reagoval na krizové situace.

Ve středu (18. 5.) předseda Evropské rady Charles Michel proneslprojevv Evropském hospodářském a sociálním výboru, ve kterém mimo jiné vyzval k vytvoření Evropského geopolitického společenství, které by tvořila EU, země aspirující na členství v EU a další blízké spřátelené státy. 

Téhož dne Komise předložilařadu návrhův rámci své iniciativy REPowerEU, kterou předběžně nastínila začátkem března (vizdílu 23tohoto seriálu). Jde o plán na rychlé snížení závislosti na ruských fosilních palivech. Plán počítá s opatřeními k úspoře energie, diverzifikaci dodávek energie a urychlenému zaváděním energie z obnovitelných zdrojů.

Komise také vydalasdělení ohledně dalších možných krátkodobých opatření k řešení vysokých cen za energie. (K prvním takovým doporučeným nouzovým řešením vizdíl 6tohoto seriálu.)

Ve středu také Komise a vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell představili analýzuinvestičních mezer v oblasti obrany s nastíněním opatření k upevnění technologické a průmyslové základny obrany EU. Do budoucna by se mělo jít cestou společného zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany.

Ve čtvrtek (19. 5.) Komise zveřejnila pravidelnou hodnotící zprávu „EU Justice Scoreboard“, která se zabývá stavem soudnictví v rámci jednotlivých členských států EU.

Téhož dne Komise podala žalobu na Českou republiku a čtyři další členské státy kvůli tomu, že včas nezapracovaly do svého právního řádu revidovanou směrnici o audiovizuálních mediálních službách (směrnice č. 2018/1808) a navrhuje, aby Soudní dvůr uložil těmto státům peněžní sankce.

Poslední čtvrteční událostí a také poslední událostí, které se věnuje toto týdenní shrnutí, je dohoda vyjednavačů Rady a Evropského parlamentu o jednotném portálu pro oblast celnictví. Nové nařízení má stanovit podmínky digitální spolupráce mezi celními orgány a dalšími úřady. Cílem je usnadnit mezinárodní obchod, zkrátit dobu celního odbavení a snížit riziko podvodů. Portál rovněž pomůže snížit administrativní zátěž obchodníků. Dohodu ještě budou muset potvrdit obě instituce a poté dojde k formálnímu přijetí nařízení.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 20.5.2022 18:00 | karma článku: 12,90 | přečteno: 214x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,37 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,61
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/