Tento týden v EU (5)

8. 10. 2021 14:30:00
Velmi pestrý týden přinesl mj. odvážné rozhodnutí polského ústavního soudu, summit EU-Západní Balkán, přijetí pozice EU na klimatický summit v Glasgow nebo apel europoslanců na snížení rychlosti v obytných zónách na max. 30 km/h.

V úterý (5. 10.) Komise představila historicky první strategii EU pro boj proti antisemitismu a pro podporu židovského života. Dokument s výhledem do roku 2030 nastiňuje opatření zaměřená na prevenci a potírání všech forem antisemitismu, na ochranu a rozvoj židovského života v EU a na vzdělávání, výzkum a památku obětí holokaustu. Vedle toho Komise předpokládá, že Unie se bude věnovat této problematice i ve své vnější činnosti.

V úterní večer proběhlo ve slovinském Brdu pri Kranju neformální zasedání Evropské rady. Vedoucí představitelé členských států bez jakéhokoli významného výsledku přežvykovali téma role EU ve světě a její strategické autonomie, a to mimo jiné ve světle nového bezpečnostního partnerství USA, Velké Británie a Austrálie (AUKUS). Následující den (6. 10.) jednání pokračovalo v podobě jednoho z dalších summitů EU-Západní Balkán, tj. setkání s věčnými jihovýchodními čekateli na členství v Unii. Vůdcům Albánie, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Černé Hory, Severní Makedonie a Kosova se opět dostalo jen trochu hezky znějících slov a příslibu spolupráce a financí, aniž by se proces přistoupení nějak posunul.

Ve středu (6. 10.) Rada EU ve složení pro otázky životního prostředí schválila pozici EU na nadcházející zasedání smluvních stran Pařížské klimatické dohody v Glasgow (31. 10. – 12. 11. 2021). Unie bude naléhat na svoje protějšky, aby přijaly ambicióznější závazky, protože ty dosavadní prý k dosažení cílů Dohody zdaleka nestačí. Bude také burcovat k větší mobilizaci financí pro klimatickou akci.

Téhož dne Evropský parlament přijal rezoluci o bezpečnosti silničního provozu, ve které se zabývá způsoby snížení počtu obětí dopravních nehod. Podle představ europoslanců by se do roku 2030 měl počet úmrtí a vážných zranění v dopravě snížit o 50 % a do roku 2050 by měl být počet takových tragédií téměř nulový. Pomoci by mělo třeba omezení nejvyšší dovolené rychlosti v obytných oblastech a oblastech s vysokým počtem cyklistů a chodců na 30 km/h. Podporován by měl přechod na aktivní druhy dopravy, jako je chůze a jízda na kole, a na udržitelné druhy veřejné dopravy, což jsou prý důležité nástroje ke snížení nebezpečí v silnicích. Měla by být vytvořena unijní agentura pro silniční dopravu, která by podporovala udržitelnou, bezpečnou a inteligentní silniční dopravu.

Plénum Evropského parlamentu také živě diskutovalo o krizi kolem cen energie. V této diskusi zazářil náš europoslanec Alexandr Vondra, který prohlásil: „Zcela rozumím tomu, proč mé kolegy z levice rostoucí ceny energií tak děsí. Její snění o bezuhlíkové budoucnosti se jí vymyká z rukou. Bohužel toto je jen zahřívací kolo. Pokud projde balík Fit for 55, teprve pak nás čeká skutečné peklo a bída pro všechny. Při snaze hasit domnělý požár planety může být zažehnut požár sociálních nepokojů, který diskredituje zelenou agendu a rozvrátí EU. Zastavme to, dokud je čas. V opačném případě nás čekají žluté vesty v celé Evropě.“

Středa přinesla rovněž další z řady rozhodnutí Soudního dvora EU, které se týkají polské justice. V rozsudku, který padl v jednom řízení o předběžné otázce, SDEU konstatoval, že přeložení soudce bez jeho souhlasu k jinému soudu nebo z jednoho oddělení téhož soudu do druhého může narušit zásady neodvolatelnosti a nezávislosti soudců.

Ve čtvrtek (7. 10.) byl v Radě završen legislativní proces ohledně nové směrnice o modré kartě, která má nahradit stávající úpravu legálního přistěhovalectví v případě vysoce kvalifikovaných pracovníků. Podmínky pro přijímání cizích pracovníků mají být „inkluzivnější“, mají zlepšit přístup držitelů modré karty na pracovní trh, mají usnadňovat jejich mobilitu v rámci EU a spojování rodin.

Ve stejný den Komise představila výsledky v pořadí šestého hodnocení fungování Kodexu chování proti nenávistným projevům online. Tomuto nástroji, který Komise iniciovala a dojednala s velkými poskytovateli digitálních služeb v roce 2016, jsem se věnoval v článku Bruselský náhubek kritikům migrace. Komise tentokrát není zrovna nadšená, například proto, že IT společnosti prý mažou závadné příspěvky oproti předchozímu roku příliš pomalu. Naděje proto upíná k chystanému právnímu předpisu Digital Services Act.

Čtvrtek přinesl rovněž zásadní rozhodnutí polského ústavního soudu. Polsko jako dlouhodobý otloukánek bruselských her s kartou právního státu (počátkům tohoto sporu jsem se věnoval v lednu 2016 v článku Polsko na bruselském pranýři) ukázalo, že si nenechá vše líbit. Trybunał Konstytucyjny potvrdil prvenství polské ústavy a odmítl takový výklad unijního práva a takový přístup unijních institucí, který vede k tomu, že unijní orgány působí mimo meze pravomocí svěřených Polskou republikou v zakládacích smlouvách a k tomu, že Polská republika nemůže fungovat jako suverénní a demokratický stát.

Během týdne měla veřejnost příležitost hlasovat pro různé soutěžní příspěvky v projektu Youth Climate Pact Challenge. V této akci, pořádané při Evropském klimatickém paktu, se utkávají o přízeň diváků angažovaní mládežníci se svými videy, která propagují klimatickou akci. Disciplíny byly čtyři. Jejich vítězové budou moci představit svoje nápady místopředsedovi Komise Fransu Timmermansovi, tedy muži číslo 1 Zeleného údělu.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 8.10.2021 14:30 | karma článku: 15.48 | přečteno: 255x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 117 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 513 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 337 Celková karma 15.79 Průměrná čtenost 1224

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...