Volby 2021 a naše místo na Západě

4. 10. 2021 8:30:00
Vzývat Západ a hájit ho před údajným nebezpečím z Východu si dnes troufá kdekdo. Se stejně rozhodnou obhajobou západní civilizace a jejích původních hodnot před vnitřním rozvratem se bohužel setkáváme mnohem méně.

Ve volební kampani přesně podle očekávání z jedné části politického spektra hlasitě zaznívá téma naší přináležitosti k Západu, respektive jejího údajného ohrožení. „Česko patří na Západ!“, „Patříme na Západ, ne na Východ!“, „Udržíme Česko na Západě“ – to jsou hesla koalice SPOLU.

Jde samozřejmě o téma náhražkové, virtuální, nesmyslné. Není totiž před kým tento program obhajovat, žádný skutečný boj se o něj nevede. Někteří stále znovu a znovu hrají tuto hru, i když – slovy Václava Klause – „je jasné, že na Západě jsme a budeme do té doby, dokud bude Západ existovat, že ‚pochod‘ na Východ u nás nikdo nepropaguje, pouze je z toho obviňován, a že je nastolení tohoto tématu pouhou zástěrkou, jak odvést pozornost voličů od skutečně vážných témat“ (Klaus V. a kol.: Volby ’21 – budou o něčem, IVK 2021, s. 17).

Je to pokračování jalové politické linie, před kterou jsem varoval před lety v článku ODS, vzpamatuj se! Tehdy jsem si všímal, že ODS pod Fialovým vedením jako by zamrzla v určitém dějinném úseku – v době komunistického režimu a studené války – s tehdy narýsovaným ideovým střetem a s tehdejšími hrozbami a nepřáteli a tímto prizmatem se dívá na dnešní svět a zarputile odmítá pochopit, že doba už je někde jinde a že karty jsou rozdány úplně jinak. Mluvil jsem v této souvislosti o nostalgické jízdě na zrezivělé dráze Západ – Východ, na které byl regulérní provoz ukončen před více než třiceti lety, a o tom, že protagonisté tohoto přístupu si nestačili všimnout, nebo se tváří, že si nevšimli, že ideový střet se přesunul jinam.

Dnešní svět už nelze vtěsnat do schématu Západ versus Východ, respektive svoboda a demokracie versus autokracie. Stěžejní ideový konflikt se už dávno přesunul na osu Západ versus anti-Západ, kde se vede stále prudší „kulturní válka“ mezi zastánci západní kultury a progresivní levicí. Nebezpečím už nejsou komunisté z Východu a jejich boj s kapitalismem, nýbrž domácí progresivní levice a její útok na normální svět, jak jej známe.

Tomuto nebezpečí jsme se věnovali v loňské knize Sebedestrukce Západu (IVK 2020) s motivem stržené Sochy svobody na obálce. Kniha vyšla v době obrazoboreckého a klekacího běsnění kolem „Black Lives Matter“, které jsme však vnímali jenom jako pouhé dílčí projevy již dávno probíhajícího frontálního útoku na západní civilizaci v podobě, jak ji vybudovaly generace před námi.

V probíhající kulturní válce proti nám stojí destruktivní ideologie, která rozleptává základní stavební prvky společnosti, vytyčuje cestu k antiutopii a představuje ryzí popření starého Západu. Ve jménu rovnosti, spravedlnosti, korektnosti, lidských práv, udržitelného rozvoje a dalších pojmů, jejichž se cítí být progresivisté povolanými vykladači, jsou zpochybňovány veškeré dosud samozřejmé danosti našich životů. Probíhá útok na křesťanské hodnoty, rodinu, pohlaví, autoritu, řád, národ, národní stát, na naše zvyky, tradice, svobodu slova. Moudrost zkušenosti je cejchována jako „předsudky“, zažité vzorce chování jsou coby „stereotypy“ dehonestovány a bořeny, rozlišování dobra a zla je vysmíváno jako „černobílé vidění světa“ a hranice mezi nimi je zamlžována. Má vymizet základní pojem o tom, co je, a co není normální. Cílem je vybudovat nového člověka a novou civilizaci od nuly.

Útoky na náš normální svět a na zdravý rozum se nás valí ze všech stran a jsou na dennodenním pořádku. Západní země pod jejich tíhou klesají do dosud nevídaného společenského marasmu. Obhajoba starého dobrého Západu, respektive normálního světa před rozvratem je v tomto kontextu prvořadým politickým programem a životním postojem dneška. S ohledem na šíři fronty, na které se kulturní válka vede, a na intenzitu probíhajícího útoku, je dokonce třeba postavit tento boj do středu našeho uvažování, jednání a veřejného působení.

O takovém boji bohužel heslo „Patříme na Západ, ne na Východ!“ ani v nejmenším není. Toto heslo je o oživování stínů minulosti, o zastírání ideové vyprázdněnosti a nedostatku odvahy postavit se nynějším hrozbám, o snaze lacino získat nástroj na očerňování protivníků. Je o setrvačném uctívání určitého geopolitického prostoru a jeho struktur (EU, NATO aj.) při flagrantním odhlížení od všech negativních proměn, kterými tento prostor a jeho organizace procházejí.

Fiala se snaží vzbudit dojem, že volba SPOLU je volbou pro Západ, zatímco volba ANO („populistů“), SPD, Trikolóry či komunistů („extrémistů“) je volbou protizápadní. Prohlašuje: „Buďto v nadcházejících volbách zvítězí populisté a extremisté a spolu s nimi i nezodpovědnost, rozhazování a utahování šroubů. Nebo lidé dají přednost demokratickým silám a změně a Česká republika zůstane svobodnou, demokratickou a prosperující zemí.“

Jsem přesvědčen, že ve skutečnosti je to přesně naopak. Většina ve Sněmovně pro strany, které Fiala ve své nafoukanosti cejchuje jako populisty a extrémisty, je mnohem silnější zárukou pro to, že se Česká republika nevzdálí od svých západních kořenů, než by byla koalice SPOLU a Pirátů/STAN. Nezapomínejme, že v rámci samotného SPOLU mají progresivisté silné pozice (TOP 09 a část ODS). Piráti jsou pak nesporně nejvýraznější neomarxistická formace na naší politické scéně! Naproti tomu spolupráce ANO, které není ideově příliš vyhraněné, ale většinově tíhne ke zdravému rozumu, a národně-konzervativní SPD by mnohem spíše přispěla k obhajobě západních hodnot.

Pokud by Fialovi ležel na srdci Západ, hledal by cestu pro spolupráci s ANO, SPD, lidovci, Trikolorou Svobodnými Soukromníky, tedy se subjekty ideově blízkými či tvárnými. Naopak by nemohl napřahovat ruku k TOP 09 nebo dokonce k Pirátům, což jsou síly, které stojí na druhé straně. Profesor však zcela propadl svému programu neprogramu anti-Babiš, respektive anti- (Babiš + Zeman + „populisté“ + „extrémisté“), který pod „západní“ vějičkou prodává. V souvislosti s tímto programem jsem už ve výše připomínaném článku kritizoval ODS jako dezorientovanou stranu, která se ocitla mimo politický časoprostor v jakémsi ideovém autu, která bojuje minulé války, není schopná rozeznat skutečná nebezpečí a pojmenovat skutečné nepřátele, věnuje se náhražkovým tématům a uzavírá zvláštní spojenectví se subjekty programově vzdálenějšími proti subjektům programově bližším. Vznik formace SPOLU a plány na změnu politiky s Piráty jsou smutným vyvrcholením této linie.

Konzervativci a obecně zastánci normálního světa by se neměli nechat svést k tomu, aby ve volbách hlasovali pro, nebo proti Babišovi. Nenechme si vnutit představu, že nám má jít na prvním místě o boj slušných, poctivých, kultivovaných proti těm druhým. Zásadním ideovým střetem dneška je boj Západ vs. anti-Západ neboli normální svět vs. progresivisté a jejich kulturní revoluce. Nemělo by nás tedy zajímat, jestli budeme mít vládu bez Babiše, ale jestli budeme mít vládu bez progresivistů. Vláda SPOLU s Piráty je v tomto smyslu ta nejhorší z reálně hrozících variant.

Autor: Tomáš Břicháček | pondělí 4.10.2021 8:30 | karma článku: 30.95 | přečteno: 1002x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 117 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 513 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 161 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 337 Celková karma 15.79 Průměrná čtenost 1224

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...