Projev o stavu Unie 2021

15. 09. 2021 17:00:00
Ursula von der Leyenová dnes pronesla výroční projev o stavu EU, a to s podtitulem „Posilujeme ducha naší Unie“. Poselství se týkalo se mimo jiné Covidu, Zeleného údělu, čipů, migrace a právního státu.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová dnes pronesla v Evropském parlamentu výroční projev o stavu Unie, tuto napodobeninu americké State of the Union Address, která byla zavedena v roce 2010. Tyto projevy občas poodhalují velké plány a přinášejí různé překvapivé myšlenky (snad nejvýrazněji tomu tak bylo v roce 2017 v Junckerově poselství „Chytit vítr do plachet“) a zájemci o dění v EU by si je proto neměli nechat ujít. Letošní vystoupení von der Leyenové s podtitulem „Posilujeme ducha naší unie“ patří k těm méně výrazným, přesto několik bodů stojí za pozornost.

Předsedkyně se v úvodu obšírně věnovala Covidu a hlavně chvále postupu Bruselu při obstarávání vakcín – který, dodejme, obecně vzbuzoval spíše rozpaky. Uvedla doslova: „Dodali jsme vakcíny Evropě. Dodali jsme vakcíny světu. Postupovali jsme správně, protože jsme postupovali evropským způsobem. A fungovalo to!“ Problém je prý nyní v rozdílech v míře proočkovanosti v Unii a také je třeba urychlit očkování světové populace. Hlavní prioritou do budoucna má být posílit připravenost EU na pandemie. K tomu má být vytvořen nový Evropský úřad pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) a vedle toho má být do zdravotní připravenosti a odolnosti do roku 2027 investováno 50 miliard eur (z prostředků EU, členských států, Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj).

K Zelenému údělu neřekla von der Leyenová v podstatě nic nového. Především ocenila dosavadní rozjezd této agendy včetně přijetí evropského klimatického zákona, který zakotvil klimatické cíle do právního řádu, a zahájení projektu Nový evropský Bauhaus. Spoléhá na to, že Evropský parlament i Rada nyní přijmou příslušné legislativní návrhy k uskutečnění zelené transformace (míněn balíček Fit for 55). S nimi prý zajistíme, aby se za znečišťování platilo, aby energie, kterou používáme, byla čistá, abychom jezdili inteligentnějšími automobily a létali čistšími letadly“. Zmínila se také o potřebě navýšení financování opatření v oblasti klimatu na celosvětové úrovni.

V rámci tématu digitalizace předsedkyně avizovala, že Komise předloží návrh evropského aktu o čipech, což je prý nejen otázka konkurenceschopnosti, ale i technologické suverenity EU. Cílem má být abychom společně vytvořili nejmodernější evropský čipový ekosystém, včetně výroby“, což by mělo vést k zajištění bezpečnosti dodávek a vytvoření nových trhů pro průlomové evropské technologie.

Hodně prostoru bylo věnováno obraně. Co prý opravdu potřebujeme, je evropská obranná unie. Podle Leyenové nastal čas, aby Unie v této věci postoupila do další fáze. Dosud se prý držela zpátky nejen proto, že neměla dostatečné kapacity, ale také proto, že chyběla politická vůle. Pokud se takové politické vůle podaří dosáhnout, může se na úrovni EU hodně udělat. V rámci francouzského předsednictví proto bude svolán summit o evropské obraně. Z konkrétních opatření předsedkyně hovořila o vytvoření společného střediska situačního povědomí (jakési zpravodajské ústředny), zlepšení interoperability a budování evropské politiky kybernetické obrany.

Dále padla řeč na obehrané téma migrační politiky, respektive návrhu tzv. nového paktu o migraci a azylu, jehož projednávání se už dlouho příliš neposouvá. Podle Leyenové je nyní ta správná chvíle pro evropskou politiku řízení migrace“, a proto naléhavě vyzývá k urychlení přijetí příslušných návrhů.

Nemohlo také nedojít na stále halasně vyzdvihované téma ochrany právního státu. Ta prý není jen vznešeným cílem, nýbrž stejně tak tvrdou prací a neustálým úsilím o posun k lepšímu. Předsedkyně nato pohrozila (víme komu): Přesto dochází v několika členských státech k vývoji, který je důvodem k znepokojení. V takových situacích mám jednu prioritu: na prvním místě musí být vždy dialog. Ten však sám o sobě nestačí, takový dialog musí přinést konkrétní výsledky. Z tohoto důvodu sledujeme dvojí strategii sestávající z dialogu a rozhodných činů.

Ze zbývajících položek z různých oblastí se zdají být zaznamenáníhodné tyto:

  • v odkazu na Evropský pilíř sociálních práv chce Komise navrhnout novou evropskou strategii zdravotní péče, „aby se každému muži a každé ženě mohlo dostat co nejlepší zdravotní péče a aby každý mohl nalézt co nejlepší životní rovnováhu“;
  • Komise míní bojovat proti daňovým podvodům a vyhýbání se daňovým povinnostem; navrhne legislativu, která se zaměří na skryté zisky převedené do krycích společností a bude usilovat o celosvětovou dohodu o minimální sazbě daně z příjmů právnických osob;
  • rok 2022 by se měl stát „rokem evropské mládeže“;
  • Komise bude připravena podniknout další kroky k řešení podnětů, které vyplynou z Konference o budoucnosti Evropy;
  • do konce tohoto roku Komise předloží návrh předpisu EU o boji proti násilí na ženách, který se má „zabývat účinným trestním postupem, prevencí a ochranou, a to online i offline– zde podotýkám, že zde se můžeme obávat, že půjde o snahu oklikou vnutit členským státům obsah Istanbulské úmluvy;
  • příští rok míní Komise předložit návrh předpisu EU o svobodě médií, který má zajistit nestrannost sdělovacích prostředků.

Von der Leyenová zakončila svoje expozé úvahami o duši Evropy. Mimo jiné poznamenala: „Jakkoli může být nedokonalá, naše Unie je zároveň krásně jedinečná a jedinečně krásná“. (But imperfect as it might be, our Union is both beautifully unique and uniquely beautiful.)

Celkový dojem z proslovu je přes vší poetickou notu nemastný neslaný. Není mnoho, co k němu dodat. Snad jen, že je opravdu odrazem stavu Unie – takového stavu, kde jsou centralismus, progresivismus, klimatický alarmismus, masivní zadlužování se a velkopanská povýšenost unijních představitelů trvale před závorkou a nikdo už se nad nimi nepozastavuje. Jsou-li zde nějaká nová témata, na která bychom si měli (vedle stálic typu Zeleného údělu, migračního paktu, obranné unie, Konference o budoucnosti Evropy či falešné karty právního státu) dávat bedlivý pozor, pak jsou to patrně avizované návrhy týkající se násilí na ženách, svobody médií a strategie pro zdravotní péči.

Autor: Tomáš Břicháček | středa 15.9.2021 17:00 | karma článku: 41.67 | přečteno: 4137x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.29 | Přečteno: 135 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.79 | Přečteno: 508 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (85)

Počet žádostí o azyl v EU byl v roce 2023 nejvyšší od migrační krize. Podle von der Leyenové EU musí v příštích letech výrazně posílit kapacitu svého obranného průmyslu. Dlouhodobý rozpočet EU na období 2021–2027 byl revidován.

1.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 323 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.68 | Přečteno: 461 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 866 | Diskuse
Počet článků 336 Celková karma 18.42 Průměrná čtenost 1227

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...