Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tento týden v EU (1)

Kolik a na co dostaneme z fondu obnovy? Co jsou zelené dluhopisy? S čím se Brusel vytasil ve svém tažení proti Polsku? O tom a dalších aktualitách v prvním dílu série „Tento týden v EU“.

Tímto příspěvkem bych chtěl zahájit sérii pravidelných článků o aktualitách z prostředí politiky a práva EU. Budeme se v nich zabývat těmi nejzajímavějšími událostmi na úrovni Unie, které přinesl uplynulý týden. Jednotlivé články budou vycházet každý pátek odpoledne. 

V prvním díle bude řeč mimo jiné o schválení našeho národního plánu obnovy, o zelených dluhopisech a o novém vývoji ohledně nátlaku Evropské komise na Polsko.

V pondělí (6. 9.) Rada EU projednala a odsouhlasila český národní plán obnovy, na základě kterého budeme moci v letech 2021–2026 získat z fondu Next Generation EU (NGEU) něco přes 7 miliard eur, tedy přibližně 180 miliard korun. Na první pohled je to radostná zpráva, na druhý už méně: Tuto částku – ostatně nijak oslnivou – totiž dostáváme za cenu naší účasti na gigantickém balíku dluhů, společném pro celou Unii, který zatíží několik generací a který svou existencí bude působit jako další mocný katalyzátor centralizace. Nejméně 37 % peněz musí každý čerpající stát vynaložit na plnění cílů v oblasti klimatu („zelenou transformaci“) a nejméně 20 % na digitalizaci. Předsedkyně Komise von der Leyenová výsledek jednání uvítala výmluvnými slovy: „Do Česka půjde 7 miliard eur na investice, aby byla země zelenější, digitálnější a lépe připravená na budoucnost.“

V úterý (7. 9.) Komise představila svoje záměry ohledně vydávání tzv. zelených dluhopisů. Do konce roku 2026 by Unie měla vydat „green bonds“ v hodnotě až 250 miliard eur, což by mělo pokrýt 30 % objemu nástroje Next Generation EU. Jako zelené jsou dluhopisy označeny proto, že Komise se zaručí, že získané prostředky budou přiděleny na klimatickou „zelenou transformaci“ a další ekologické projekty. Členské státy čerpající z NGEU budou muset referovat o svých „zelených“ výdajích a Komise na základě toho bude informovat investory, jak byly jejich peníze využity. První obligace by měly být vydány už v říjnu. EU by se měla stát největším emitentem tohoto druhu cenných papírů na světě.

Ve stejný den (7. 9.) Komise udělala další krok ve svém tažení proti Polsku pod hlavičkou ochrany „právního státu“. Polsko je od unijních orgánů již několik let šikanováno kvůli svým reformám justice. Komise zejména navrhla Soudnímu dvoru EU, aby Polsku uložil pokutu za nesplnění jeho předběžného opatření z poloviny července, které se týkalo zastavení činnosti disciplinární komory při polském nejvyšším soudu. Polský ústavní soud toto předběžné opatření krátce na to označil za neústavní. Komise nyní chce, aby Polsko muselo platit za každý den, dokud se diktátu nepodrobí. Jak už jsem připomínal začátkem tohoto týdne, Brusel nachází v právním státu klíč k proniknutí do oblastí, které stojí mimo jeho pravomoc. Snaží se z něj uplést bič, prostředek nátlaku, pomocí něhož se míní stále více vměšovat do čistě vnitrostátních záležitostí včetně otázek ústavněprávních a prosazovat svou politickou linii bez ohledu na oblast působnosti Unie.

Ve středu (8. 9.) Komise vydala svou v pořadí druhou výroční Zprávu o strategickém výhledu, a to s podtitulem „Schopnost a svoboda EU jednat“. Jde o jedno z typických zbytečných mnohomluvných slohových cvičení, kterých Brusel chrlí ročně desítky, tentokrát na téma „strategické autonomie EU ve světovém řádu“. Komise zde uprostřed mlhavých pouček a vývodů o nejrůznějších „výzvách“ a „megatrendech“, jako je změna klimatu či digitální transformace, maluje velké plány ohledně úlohy Unie ve světové politice a hospodářství. Několikrát se zde hovoří v dílčích oblastech i celkově o unijním „global leadership“ neboli „celosvětovém vedoucím postavení“. Inu, papír snese opravdu vše.

Příští týden nás čeká mimo jiné výroční projev o stavu Unie, který přednese předsedkyně Komise von der Leyenová ve středu (15. 9.) v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Od pátku do neděle (17.–19. 9.) proběhne tamtéž první zasedání jednoho ze čtyř „panelů evropských občanů“ v rámci konference o budoucnosti Evropy.

Autor: Tomáš Břicháček | pátek 10.9.2021 15:00 | karma článku: 23,34 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,25 | Přečteno: 220x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,37 | Přečteno: 248x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,61
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/