Jak překonat pandemii

2. 04. 2020 13:15:02
Buďme každý na svém místě, chovejme se odpovědně a ohleduplně, nereptejme, pomáhejme si, povzbuzujme se, snažme se spojovat, a ne rozdělovat, vytěžme z celé situace co nejvíce pozitivního.

František Ladislav Rieger před půldruhým stoletím pronesl tato slova: „Ne každý z nás může vykonati skutky nesmrtelné, ne každý může býti velikým myslitelem, anebo básníkem, učitelem národu nebo spisovatelem, neb žurnalistou, vůdcem válečným, anebo státníkem, ale každý může pracovati v oboru svém podle sil svých věrně a poctivě, každý může probouzeti spící a napomínati dřímavé ke skutkům národní povinnosti.

Tento krásný citát má jistě svoji platnost v každý čas. Vzrušené chvíle, jako je ta nynější, však Riegrovu apelu dodávají na aktuálnosti a poskytují zvláštní příležitost k jeho naplňování.

Mnozí si dnes klademe tradiční otázku „Co dělat?“ – jak být alespoň něco málo užiteční, jak přispět k rychlému návratu do normálu, jak minimalizovat škody a třeba i situaci tu a tam proměnit ve výhru.

Při hledání odpovědi někdy stačí pozorně se dívat kolem sebe. Snažme se o to právě teď a uvidíme spoustu skvělých, obdivuhodných, následováníhodných vzorů chování. Uvidíme také – naštěstí v mnohem menší míře – některé příklady záporné, ubohé, odstrašující.

Všímal jsem si jedněch i druhých a vykrystalizovala mi z nich následující obecná, zdánlivě banální doporučení – říkejme jim třeba sedmero babských rad –, v nichž vidím klíč k překonání krize.

1. Buďme každý na svém místě

Zde jsme u Riegrova každý může pracovati v oboru svém podle sil svých věrně a poctivě. Každý ať se snaží dělat dál svoji práci, plnit svoje povinnosti a udržovat společnost v chodu. Nejde jen o práci ve smyslu povolání, kterou teď třeba musíme vykonávat z domova nebo za jinak ztížených podmínek. Jde také o povinnosti rodinné a rodičovské – velkou výzvou je kvalitní vzdělávání dětí doma – nebo úkoly v komunitě (např. udržování chodu spolků, církví, skautských oddílů apod.)

2. Chovejme se odpovědně a ohleduplně

Jednoduše dodržujme současná omezení, doporučení a základní hygienická pravidla, abychom chránili zdraví vlastní i zdraví ostatních a zamezili dalšímu šíření nákazy.

Opět se dostáváme, i když mimoděk, k doktoru Riegrovi. Ten by jistě nebyl potěšen pohledem na pražské sady, které nesou jeho jméno, když jej poslední březnový víkend navzdory karanténě zaplavily davy lidí.

3. Nereptejme

Není vhodná doba na reptání proti autoritám a proti státu. Jak říká prezident Zeman: Když teče do lodi voda, musí všichni k pumpám.“ V době krize je namístě nechat stranou politické sympatie či antipatie, kverulantství a vlastní ego, a postavit do popředí disciplínu, pokoru a solidaritu. Zkusme chvíli nevnímat státní orgány v politických barvách, ale jako své vedení na kapitánském můstku, které nutně potřebujeme.

Přemýšlejme v této souvislosti o Masarykových slovech: „Demokracie znamená, že každý občan může říct po vzoru francouzského monarchy: ‚Stát jsem já‘. Nebo skromněji: ‚I já jsem stát‘.

4. Pomáhejme si

Pomáhejme si navzájem, každý podle svých možností a schopností. Někdo šije pro ostatní roušky, někdo nosí starším sousedům nákupy nebo jim zajde s dopisem na poštu, někdo vymýšlí nové ochranné pomůcky. Množina možností, jak být užitečný, je otevřená a záleží na každém, čeho se chopí.

Sluší se snad jen připomenout, že stojí psáno: „Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv ... Když prokazuješ dobrodiní, nechtěj budit pozornost, jako činí pokrytci ..., aby došli slávy u lidí .... Když ty prokazuješ dobrodiní, ať neví tvá levice, co činí pravice, aby tvé dobrodiní zůstalo skryto...“ (Mt 6,1–4).

5. Povzbuzujme se, šiřme dobrou náladu

V nynější tíživé situaci se snažme povzbuzovat druhé na duchu a zlepšovat náladu ve společnosti. Frfňání nad nepohodlím, projevy znuděnosti, nadávání na sociálních sítích nebo rozesílání hromadných mailů s konspiračními teoriemi nás nikam neposunou. Naopak vlídné slovo, úsměv, dobrá zpráva nebo (koronavirový) vtip, mohou zapůsobit jako pravý lék, respektive jako účinný druh nemateriální pomoci.

6. Snažme se spojovat, a ne rozdělovat

Po dobu krize odložme svoje politické dresy a nechme stranou ideové spory i půtky. Jsou chvíle, kdy je třeba se semknout a držet se toho, co nás spojuje. Až vše bude za námi, pak bude čas k opětovnému probuzení demokratického soupeření. A že ožehavých témat bude velmi mnoho – třeba přístup k obnově hospodářství.

7. Vytěžme ze situace co nejvíce pozitivního

Snažme se nynější mimořádné podmínky zúročit pozitivně a plodně. Hned se pozastavuji nad tím druhým příslovcem a říkám si s úsměvem, že bude krásné, stoupne-li nám kolem Vánoc a po novém roce porodnost. Ale může jít i o méně ambiciózní počiny. Tak třeba mnozí využijí více času doma na samostudium, na četbu, na posilování, na dlouho odkládané domácí práce, na vyučování dětí věcem, na které dřív nějak nebylo kdy. Je jen na nás, jak tuto jedinečnou příležitost, kdy se život kolem nás zklidnil a zpomalil, uchopíme.

Autor: Tomáš Břicháček | čtvrtek 2.4.2020 13:15 | karma článku: 18.97 | přečteno: 503x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.29 | Přečteno: 135 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.79 | Přečteno: 508 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (85)

Počet žádostí o azyl v EU byl v roce 2023 nejvyšší od migrační krize. Podle von der Leyenové EU musí v příštích letech výrazně posílit kapacitu svého obranného průmyslu. Dlouhodobý rozpočet EU na období 2021–2027 byl revidován.

1.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 497 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.94 | Přečteno: 556 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 336 Celková karma 18.42 Průměrná čtenost 1227

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...