Zapšklá, politicky korektní a naprosto marná ODS

14. 03. 2019 15:00:00
Kauza VKml: Vedení ODS začíná připomínat domovní důvěrnici z padesátých let. Politická korektnost a kádrování dostávají přednost před pravicovým programem. Strana přestává být nejmenším zlem pro pravicového voliče.

Úpadek ODS začíná nabírat na obrátkách. Jedna špatná zpráva překonává druhou. Po nedávném představení kandidátky pro volby do Evropského parlamentu následuje další studená sprcha. Poslanecký klub ODS se kvůli nadsazenému příměru použitému při parlamentní rozpravě distancoval od Václava Klause ml. a vyzval ho k odchodu z poslaneckého klubu ODS.

Přirovnání situace vnitrostátního parlamentu při transpozici směrnic EU, respektive při provádění unijního práva, k situaci židovského výboru, který rozhoduje koho zařadit do transportu, je přehnané a ne úplně trefné – asi tak jako když někdo používá zkratku Waterloo nebo Stalingrad (mimochodem vzpomínáte ještě na předčasně se radující titulek Stalingrad opoziční smlouvy?). Samozřejmě v našem případě nejde o otázky života a smrti a lze též namítnout, že jsme do Unie vstoupili dobrovolně, můžeme z ní vystoupit, a že parlament se setkává s akty EU, na jejichž projednávání se Česká republika v Radě EU podílela, a většinou pro ně i hlasovala.

Nadnesenost slov VKml nic nemění na oprávněnosti jeho povzdechu nad tristní a nedůstojnou situací vnitrostátních zákonodárců, kteří skutečně v záplavě unijní legislativy jen „zvedají ruku jako ovce“. Rozsáhlé a nejasně ohraničené pravomoci EU ve spojení s převažujícím hlasováním kvalifikovanou většinou v Radě (kdy je členský stát namísto suveréna v pozici menšinového akcionáře a kdy může být rozhodnuto takříkajíc „o nás bez nás“), expanzivním zápalem institucí a nedostatečnými kontrolními mechanismy mají za následek, že činnost Unie se neustále rozpíná a její regulace metastázuje do nejrůznějších oblastí lidského života, a to bez nejmenšího ohledu na to, zda v dané věci řeší skutečné problémy s přeshraničním významem, které by nemohly být ošetřeny na úrovni členských států.

Kritika toho, že Unie získala příliš mnoho pravomocí, že jsou rozhodovací procesy nadměrně založeny na většinovém hlasování namísto jednomyslnosti, a že Unie tyto pravomoci nadužívá, je naprosto legitimní a odůvodněná. Právě tato situace by nás měla znepokojovat a pobuřovat, ne to či ono přibarvené vyjádření tohoto problému.

Reakce vedení ODS je příznačná: veškerou svou energii (odsudek) soustředí na řečníka a jím zvolenou ostrou formu, ne na jím oprávněně kritizované jevy. Co to o ODS vypovídá? Že na první místo staví politickou korektnost, zatímco pravicový program, do kterého patří obhajoba národního státu a svobody slova, staví na druhou kolej.

Politická korektnost a zapšklost se ostatně u čelných představitelů strany projevuje už dávno. Vzpomeňme, s jakou se potázal vtipálek René Franěk, když se na Facebooku dotknul neortodoxní nevěsty britského prince Harryho, Meghan Markleové. Předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka zase volali k rezignaci za hru na kytaru a zpěv na předsednickém pultíku ve sněmovním sále. Začíná to připomínat přístup domovní důvěrnice z padesátých let.

V úvodním článku série k občanským demokratům jsem před rokem napsal: ODS je dnes ideově dezorientovaná strana, která se ocitla mimo politický časoprostor v jakémsi ideovém autu. Bojuje se stíny minulosti a s falešnými strašáky, není schopná rozeznat skutečná nebezpečí a pojmenovat skutečné nepřátele, věnuje se náhražkovým tématům, uzavírá zvláštní spojenectví se subjekty programově vzdálenějšími proti subjektům programově bližším, vede žabomyší půtky ve Sněmovně, filosofuje o vysokých tématech a při tom všem má ze sebe dobrý pocit.

Podobně Miroslav Macek ODS včera vzkázal: „Vzpamatujte se, dokud je čas, pokud vám ovšem nejde jen o to mít svých deset dvanáct procent a rochnit si za potlesku levicových pisálků v opozici!“

Je otázka, zda čas ještě je. Jestliže jsem dlouho měl pocit, že ODS je pro pravicového nejmenším zlem, po této poslední erupci marnosti mám o tom velké pochybnosti a minimálně pro nadcházející volby si v tomto přístupu dávám přestávku.

Václav Klaus (st.) dnes prohlásil: „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce. Jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. Dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné.“

Autor: Tomáš Břicháček | čtvrtek 14.3.2019 15:00 | karma článku: 45.80 | přečteno: 5398x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.29 | Přečteno: 135 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.79 | Přečteno: 508 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (85)

Počet žádostí o azyl v EU byl v roce 2023 nejvyšší od migrační krize. Podle von der Leyenové EU musí v příštích letech výrazně posílit kapacitu svého obranného průmyslu. Dlouhodobý rozpočet EU na období 2021–2027 byl revidován.

1.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.33 | Přečteno: 317 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 457 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 863 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 607 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2797 | Diskuse
Počet článků 336 Celková karma 18.42 Průměrná čtenost 1227

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...