Blamáž s Morávkovým parkem

23. 09. 2018 9:00:00
Praha pojmenovala park po legendárním odbojáři št. kpt. Václavu Morávkovi a po pár měsících mu ho (skoro celý) zase sebrala. Teď patří Marii Terezii. Morávkovi zbyl nepatrný kousek. Chaos, šlendrián, nebetyčná sprostota.

Věřil v Boha a ve své pistole, příběhu, který se měl odehrát desítky let po jeho smrti za časů úřadování primátorky Krnáčové, by ale štábní kapitán Václav Morávek docela jistě neuvěřil.

15. prosince 2015 magistrát hlavního města Prahy přišel s pozitivní zprávou, že nově vzniklé parkové plochy v bezprostřední blízkosti křižovatky ulice Svatovítské a Milady Horákové ponesou název Morávkův park. Záměrem prý bylo připomenout významného příslušníka II. odboje pojmenováním parku v místech, kde Václav Morávek padl (21. března 1942) a kde se nachází jeho obnovený pomníček.

28. července 2016 byl park slavnostně otevřen za účasti náměstka primátorky Petra Dolínka a zástupce starosty MČ Praha Ing. arch. Martina Polácha. Úsměvy politiků zářily, fontány stříkaly, fotoaparáty cvakaly a možná teklo i nějaké to šampaňské.

Bohužel záhy nastal problém. Místostarosta MČ Praha 6 pro kulturu a školství Jan Lacina začal název zpochybňovat s ohledem na proběhlou uměleckou soutěž na projekt sochy. „Vítězný návrh sochy Marie Terezie se mi zdá velmi zdařilý. Situaci mírně komplikuje současný název Morávkův park. Budeme nejspíš žádat pražskou komisi pro místopis o změnu.“ Předpokládal přejmenování na park Marie Terezie. Morávkovi by ovšem ponechal severní kout parku za podchodem u pomníčku.

Třebaže v mezidobí padl logický návrh, aby do parku byl umístěn pomník na počest tzv. Tří králů – odbojářů Mašína, Morávka a Balabána – Praha 6 si stála za sochou rakouské panovnice. V květnu 2017 byl položen základní kámen a městská část rozjela proces přejmenování v podobě, jak o něm hovořil Lacina.

V místopisných komisích Prahy 6 i hl. m. Prahy návrh prošel bez problémů. Nikdo si nekladl zásadní otázku, za jaký zásadní dějinný prohřešek by měl být Morávkovi park odebrán. Je snad obvyklé dělat něco podobného z jiných důvodů? Rada MČ Praha 6 poté 4. dubna 2018 oficiálně podala podnět k přejmenování.

Pokud jde o jednání v místopisné komisi hl. města Prahy, zajímavé je, že v případě Morávkova parku v únoru 2018 komise toliko konstatovala: „Závěr diskuse byl ten, že všichni přítomní souhlasí s přejmenováním jižní části Morávkova parku názvem park Marie Terezie, zatímco název severní části Morávkova parku zůstane.“ Přitom nedlouho poté zde naopak neuspěl návrh na přejmenování Šmeralovy ulice, „protože podle názoru komise osobnost Bohumíra Šmerala patří do jiné kategorie než většina osobností, které na počátku devadesátých let zcela po zásluze opustily místopisný panteon. A to zejména proto, že Bohumír Šmeral se komunistického převratu v roce 1948 nedožil, a proto ho nelze přímo spojovat s politickými zločiny, zejména se zločinným zneužíváním státní moci, ke kterému po tomto převratu masově docházelo. Rovněž k přejmenování ulice Schnellovy názvem Šmeralova došlo ještě před rokem 1948 a to z toho důvodu, že Šmeral v této ulici před druhou světovou válkou bydlel.“ – Pozoruhodně rozdílné zacházení s hrdinou odboje na straně jedné a se starým prominentním bolševikem na straně druhé.

Co je zásadní, Rada hl. města Prahy návrh na přejmenování parku 17. července 2018 schválila. Kusé odůvodnění znělo: „Návrh na pojmenování je předkládán na žádost městské části v souvislosti s loňským položením základního kamene k budoucímu pomníku významné evropské panovnice. Místopisná komise návrh podporuje.

Štábnímu kapitánovi Morávkovi radní milostivě ponechali onen cípek parku na sever od silnice. Mají asi dojem, že i za těch pár metrů čtverečních trávníku mezi vjezdem do tunelu a podchodem pod silnicí by měl být vděčný. Mohli mu přece sebrat i ten.

Ve 100. výročí republiky změnit název veřejného prostranství, které bylo teprve dva roky předtím pojmenováno po vlastenci a odbojáři, a věnovat ho habsburské císařovně, to nevymyslíš!

Ne, že bych se jako někteří bránil pozitivnímu vzpomínání na doby Rakouska a nepřál Marii Terezii nebo třeba i císaři Františku Josefovi I. vzdání poct. Ale takhle se to rozhodně nedělá.

Autor: Tomáš Břicháček | neděle 23.9.2018 9:00 | karma článku: 29.22 | přečteno: 2045x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.29 | Přečteno: 135 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.79 | Přečteno: 508 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (85)

Počet žádostí o azyl v EU byl v roce 2023 nejvyšší od migrační krize. Podle von der Leyenové EU musí v příštích letech výrazně posílit kapacitu svého obranného průmyslu. Dlouhodobý rozpočet EU na období 2021–2027 byl revidován.

1.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 132 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 18.25 | Přečteno: 222 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.38 | Přečteno: 498 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 228 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.43 | Přečteno: 5264 | Diskuse
Počet článků 336 Celková karma 18.42 Průměrná čtenost 1227

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...