Junckerovi svazáci: Evropský sbor solidarity

30. 05. 2017 20:00:00
Evropská komise se dala do budování Evropského sboru solidarity, organizace evropských svazáků, kteří budou představovat výkvět angažované mládeže.

Ve svém poselství o stavu Unie v září 2016 předseda Evropské komise Juncker prohlásil, že EU by měla vytvořit Evropský sbor solidarity sdružující angažovanou mládež. „Mladí lidé z celé EU by jeho prostřednictvím mohli dobrovolně pomáhat tam, kde to je nejvíc potřeba, a reagovat tak na krizové situace, jako je uprchlická krize nebo nedávná zemětřesení v Itálii.“ Tím, že se mladí lidé do sboru dobrovolně přihlásí, budou prý moci „rozvíjet své dovednosti a získají nejen práci, ale také neocenitelnou lidskou zkušenost“. Juncker by chtěl, aby do roku 2020 sdružovala organizace „prvních 100 000 mladých Evropanů“.

Projekt byl oficiálně spuštěn 7. prosince 2016 loňského roku. Jeho hlavní platformou pro komunikaci s případnými zájemci a s veřejností jsou internetové stránky https://europa.eu/youth/solidarity_cs.

Na uvedeném portálu se mimo jiné dočteme, že sbor je otevřen lidem od 18 do 30 let věku, kteří se registrují, aby se mohli účastnit projektů solidarity, a kteří se ztotožňují se zásadami a posláním sboru evropské solidarity a budou je dále prosazovat.

Projekty organizace se prý budou týkat širokého spektra témat, „ale jejich společným jmenovatelem pro ně vždy bude plnění poslání sboru evropské solidarity a souvisejících zásad.“ Může se jednat o činnosti jako je pomoc při obnově školy nebo komunitního centra, které byly zničeny při zemětřesení, poskytování podpory nově příchozím žadatelům o azyl, odklízení vegetace z lesů v rámci prevence lesních požárů nebo práce se zdravotně postiženými osobami v komunitním centru.

Příslušník Evropského sboru solidarity musí být mimo jiné „ztotožněn s hodnotami solidarity, úcty k lidské důstojnosti a lidským právům a věří ve vytváření spravedlivé, rovnoprávné společnosti, v níž vládne pluralismus, tolerance, spravedlnost, solidarita a rovnoprávnost a která se vyznačuje nepřípustností diskriminace“, usilovat „o posilování solidarity mezi lidmi“, mít úctu k jednotlivým kulturám a jejich tradicím a usilovat „o vytvoření společenství sdílené odpovědnosti a vzájemné podpory“ a být „odhodlán smysluplným způsobem přispívat k rozvoji společnosti a pracovat v duchu solidarity, spolupráce a vzájemného porozumění“.

Podle Komise už se do sboru přihlásilo více než 30 000 mládežníků a první z nich právě nyní zahajují svou činnost.

Aby se organizace dále utěšeně rozvíjela a počet příslušníků dorostl do stavu 100 000 do roku 2020, Komise dnes navrhla finanční krytí ve výši 341,5 milionu eur na období let 2018–2020 a návrh nařízení, které by organizaci poskytlo právní rámec.

Spiritus agens celého projektu předseda Juncker k dnešním návrhům uvedl: „Solidarita není jen princip. Solidarita je stav mysli, který se týká samotné podstaty toho, o čem je Evropská unie. Sbor solidarity tento princip ztělesňuje. Jsem hrdý na to, co sbor představuje, a jsem vděčný všem, kdo se do něj přihlásili, stejně tak jako organizacím, které mladým lidem nabízejí zařazení do zaměstnání. My dnes sboru dáváme řádnou právní formu a potřebné finanční prostředky. Jednotliví účastníci jsou pak těmi, kdo sboru – a spolu s ním evropské solidaritě – vdechují život.“

Inu, Mládež vpřed! Tak mimochodem zněl podtitul někdejší bílé knihy Nový podnět pro evropskou mládež z roku 2001, v níž Komise také uváděla: „Evropský projekt je sám o sobě mladý. ... Má-li přinést úspěch, potřebujeme ctižádost, nadšení a angažovanost mládeže ve prospěch hodnot, na nichž je založen.“

Jak je zřejmé, Komise míní v kurzu Kupředu levá!, o němž jsem nedávno psal v souvislosti s tzv. Evropským pilířem sociálních práv, pokračovat se zesíleným budovatelským odhodláním. Junckerovi svazáci jsou dalším prvkem skládanky.

Autor: Tomáš Břicháček | úterý 30.5.2017 20:00 | karma článku: 39.55 | přečteno: 2138x

Další články blogera

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.98 | Přečteno: 118 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Břicháček

Korespondenční volba v kontextu aktuálních ohrožení demokracie

Demokracie dnes čelí mnoha výzvám. Tu je z ní ukusováno, tu je umlčována, tu si ji někdo přivlastňuje, tu ji někdo chce vylepšovat. Zavedení korespondenční volby by představovalo dodatečný destabilizační prvek.

2.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 513 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 337 Celková karma 15.79 Průměrná čtenost 1224

Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...