Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČR změnila pozici ke kvótám pro zastoupení žen. Naštěstí ani tak neprošly.

Zatímco pozornost médií a veřejnosti, pokud jde o dění na úrovni EU, je zaměřena na jiná aktuální témata, ČR v tichosti otočila pozici o 180 stupňů u jedné z nejkontroverznějších iniciativ Bruselu posledních let.

Pokud dnes slyšíme o kvótách, vytane na mysli na prvním místě přerozdělování migrantů. Přitom ve stínu migrační krize se málem zapomnělo na další neméně děsivý projekt, který už několik let leží v útrobách unijního legislativního procesu. Jde o návrh na zavedení kvót na zastoupení žen ve vedení velkých obchodních společností (Návrh směrnice … o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčí rady / nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách a o souvisejících opatřeních), který před třemi lety vyvolal tolik pozdvižení.

O tomto kapitálním kousku z dílny tehdejší komisařky Viviane Redingové jsem psal např. v článku Genderově vyvážená nehoráznost (Právo & Byznys č. 1/2013) nebo Pro zavedení kvót na ženy nemá Unie pravomoc (Revue Politika 1/2013). Podrobně jej pak rozebírám v textu K návrhu směrnice o zastoupení žen ve vedení obchodních společností (Obchodněprávní revue č. 5/2013).

Česká republika za tehdejší Nečasovy vlády zaujala k tomuto neomarxistickému sociálně-inženýrskému paskvilu jediný rozumný postoj – odmítla jej od základu. Rámcová pozice přijatá záhy po předložení návrhu mimo jiné konstatuje:

„1) Vláda ČR návrh směrnice nepodporuje. Domnívá se, že EU nemá pravomoc navržený předpis přijmout. Rovněž není nakloněna věcné stránce návrhu. 

2) Vláda ČR doporučuje komorám Parlamentu ČR přijmout odůvodněné stanovisko o nesouladu návrhu se zásadou subsidiarity ve smyslu čl. 6 Protokolu o používání zásad subsidiarity a proporcionality.

3) Obecně ČR považuje samoregulace podniků za adekvátní a společensky všeobecně akceptovaný nástroj řešení nízkého zastoupení žen ve vedení podniků. Vláda ČR podporuje jiná než normativní kvantitativní opatření pro dosahování vyrovnanější účasti žen a mužů v řídících orgánech podniků. Do popředí v této souvislosti vystupuje koncept tzv. společenské odpovědnosti podniků…“

Po nástupu Sobotkovy vlády agenda přešla do portfolia ministra Jiřího Dienstbiera, který se – nepřekvapivě – jal horlivě prosazovat změnu pozice směrem k nadšené podpoře. Tato změna, jejíž projednávání se nakonec dostalo s ohledem na nemožnost dohody mezi zainteresovanými rezorty až na vládní úroveň, byla nejprve na zasedání vlády 8. prosince 2014 odmítnuta. Pro změnu hlasovali ministři ČSSD, zatímco ANO a lidovci byli proti.

Letos v listopadu ovšem přijela na návštěvu do ČR komisařka Jourová, pod kterou návrh spadá, a vydatně lobbovala u svého šéfa Andreje Babiše za změnu pozice. Komise si slibovala, že mimo jiné s hlasy České republiky prolomí trvající blokační menšinu, která brání pokroku v legislativním procesu na úrovni EU (do tábora odpůrců patřilo Německo, Velká Británie, ČR, Maďarsko, Estonsko, Švédsko, Slovensko, Nizozemsko, Dánsko a Chorvatsko). Jourová Babiše nakonec ho přesvědčila – říká se, že výměnou za podporu Komise v některých pro něj prioritních unijních agendách.

Změnou pozice Babiše a tím automaticky i celého ANO bylo vše dáno. Dienstbierův opětovně předložený návrh na zasedání vlády 2. prosince 2015 s hlasy ministrů ANO snadno prošel!

Naštěstí při hlasování v Radě EU 7. prosince 2015 se ani s poslušnou ČR pro návrh směrnice nenašla kvalifikovaná většina. K odpůrcům se nově připojilo (po nedávných volbách) Polsko. Zdravý rozum protentokrát zvítězil, ovšem bohužel bez našeho přičinění.

Vyšlo v revue Pravý břeh, 12. 12. 2025

Autor: Tomáš Břicháček | pondělí 14.12.2015 13:00 | karma článku: 25,42 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (díl 90)

Evropští lídři se zamýšleli nad tím, jak udělat EU konkurenceschopnější. Zároveň ovšem chtějí nadále plně prosazovat Zelený úděl a Evropský pilíř sociálních práv, které vedou přesně opačným směrem.

19.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,56 | Přečteno: 221x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (89)

Nová směrnice o energetické náročnosti budov definitivně přijata. Do finále se blíží i migrační pakt. Evropský parlament by chtěl zakotvit právo na interrupci do Listiny základních práv EU.

12.4.2024 v 15:30 | Karma: 11,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (88)

Jaderná energie přestává být v EU v nemilosti. Akt o kritických surovinách byl definitivně přijat. Soudní dvůr EU projde významnou reformou. Charles Michel říká, že pokud chceme mír, musíme se připravit na válku.

22.3.2024 v 15:30 | Karma: 13,15 | Přečteno: 196x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (87)

Unijní orgány se chtějí více zaměřit na klimatická rizika. Komise doporučila zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou. Evropský parlament chystá žalobu na Komisi kvůli uvolnění části blokovaných peněz z fondů Maďarsku.

15.3.2024 v 15:30 | Karma: 11,96 | Přečteno: 205x | Diskuse| Politika

Tomáš Břicháček

Tento týden v EU (86)

Brusel představil první strategii EU pro obranný průmysl. Ursula von der Leyenová získala nominaci EPP pro další funkční období. Komise zahájila průzkum mínění zemědělců o administrativních překážkách. Unie slavila MDŽ.

8.3.2024 v 15:30 | Karma: 14,33 | Přečteno: 219x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 339
  • Celková karma 14,67
  • Průměrná čtenost 1237x
Právník se specializací na právo Evropské unie a mezinárodní právo soukromé. Publicista věnující se dění na úrovni EU, obecným otázkám evropské integrace a příležitostně dalším tématům. Osobní stránky: http://brichacek.cs-retromusic.net/